Goud, zilver en brons – vruchtbaar weekend voor Gentse schermers

Het Belgisch Kampioenschap voor senioren is het hoogtepunt van het nationale schermcircuit en dat betekent dat de Gentse schermers hun beste beentje voorzetten. Met maar liefst 18 degenschermers, 1 floretschermer en 15 sabelschermers kleurde het op en naast het podium Gildeblauw.

Op zaterdag schermden de senioren degen. Bij de heren tekenden 15 schermers van de Sint-Michielsgilde Gent (SMG) present. Slechts 5 daarvan konden doorstoten naar de T16. Robrecht Van Cleemput moest de duimen leggen voor Nicolas Poncin (CE Gaumais). Laurent Ghijs werd in een bloedstollende wedstrijd met 14/15 uitgeschakeld door clubgenoot Felix Blommaert. Ook Maxime Baekelandt en Robin Ponnet wonnen hun wedstrijd; zij gingen door naar de laatste 8.

In de kwartfinale konden Blommaert en Ponnet hun wedstrijd niet winnen, zij werden 8ste en 6de. Enkel Maxime Baekelandt bleef dus in de running voor een medaille. Hij had er al een zware dag opzitten na een 6/6 in de voorronde en winst van Louis-Florent Sion (Damoclés), Maxence Begon (CE Braine l’Alleud), Julian Bellemans (Parcival), Jean Stock (La Grande Harmonie) en Nicolas Poncin (CE Gaumais). In de finale moest Baekelandt het opnemen tegen François-Xavier Ferrot (CE Gaumais). Baekelandt verloor de wedstrijd met 7/10 maar ging met een mooie 2de plaats en zilver tevreden naar huis.

BK senioren degen, met op de 2de plaats Maxime Baeckelandt, op de 6de plaats Robin Ponnet en op nr. 8 Felix Blommaert. Foto: Johan Blommaert.

Bij de senioren degen dames streden Isabelle Thielen, Shawnee Weynants en Ellen De Landtsheer voor een plaats op het podium. Thielen kon in de voorronde geen enkele wedstrijd winnen en werd 23ste. Ellen De Landtsheer en Shawnee Weynants konden doorstoten naar de T16. De Landtsheer moest het opnemen tegen Alice Nyssens (CE Bessemans). Zij haalde het met 11/15 niet en strandde op de 11de plaats. Tot slot Weynants, zij moest het in de T16 opnemen tegen de latere nr. 1 Nathalie Vandewalle (La Maison de l’Escrime). Weynants verloor met 11/15 en werd 9de.

Luc Gobyn was de enige Gentse floretschermer die zich op de BK-piste waagde, maar hij haalde de uitschakelingswedstrijden net niet.

In de sabelcompetitie won Seppe Van Holsbeke voor de 12de keer de nationale titel. Van Holsbeke schakelde Jules-Emile De Visscher uit met 15/5. Laatstejaarscadet Philippe Strijk stuntte door zich naar een knappe 3de plaats te schermen en ook Elias Hemelsoet -die nog een jaar jonger is – toonde zijn talent door op dit BK senioren een 5de plaats op te eisen.

De sabelbende: top op en naast de piste! Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames won Alexandra Gevaert het nationale goud; zij won met 15/5 van Saartje Corteyn (De Klauwaerts). Floriane Aelvoet schermde eveneens een mooi parcours en liet zich na winst van de ervaren Sylvie Delsaux (CRE La Sauvenière) brons omhangen. Manon Bloch werd mooi 6de na winst van Margot Renckens (De Klauwaerts) maar verlies van clubgenote Gevaert. Kathleen Kets werd 7de na een vlotte  15/4 overwinning van Auriane Poncin (CE Embourg), maar 5/15 verlies van Jolien Corteyn (De Klauwaerts), die later 3de werd.

Jacob De Vriendt en Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 01/05/2017