Goud voor De Pestel en Loeman op 4de Challenge Marcel Van Laecke (degen)

In Merelbeke ging dit weekend de 4de Challenge maître Marcel Van Laecke door.  Hoogtepunten van het weekend zijn goud voor Amber De Pestel (dames senioren) en Leandro Loeman (heren cadetten). Het zilver bij de cadetten is voor Joris Pockelé, terwijl het duo Maxime Baekelandt en Simon Lapin goud pakte in de teamcompetitie.

De 4de Challenge – een internationale degencompetitie – kon dit jaar niet doorgaan in het vertrouwde Wachtebeke, maar gelukkig konden de schermers terecht bij de NV Lapin in Merelbeke. Onder het alziend oog van Maître Marcel Van Laecke telden we op zaterdag 89 heren senioren aan de start. Van die 89 maar liefst 17 Confréristen. Vijf daarvan vonden we terug in de T32. Robin Ponnet strandde op de 30ste plaats en Laurent Ghijs als 20ste 10 plekken hoger. Zo bleven er nog 3 over in de T16. Een sterke Olivier Burez verloor met  12/15 van de Nederlandse Olympiër Bas Verwijlen en werd 11de. Maxime Baekelandt (9de) trof Max Röd (Maison d’Escrime) en verloor met 10/15. Enkel Simon Lapin schopte het tot in de kwartfinale, waar hij uitkwam tegen Marc Housieaux (FR). Lapin verloor met het kleinste verschil, het werd 14/15 en miste dus net de halve finale. Zijn 8ste plaats leverde Lapin wel de titel van beste Confrérist op.

Simon Lapin was “on fire”. Foto: Luc Gevaert.

De eindoverwinning was voor de 4de keer op rij voor Bas Verwijlen weggelegd.

Op zondag viel de Challenge allesbehalve stil. Met de dames senioren, cadetten en duo-ploeg stond er nog een drukke schermdag op het programma. Bij de dames zagen we 6 Gentse schermsters aan de start. Amber De Pestel toonde zich erg sterk en versloeg alle tegenstand in de T16, T8 en de halve finale. In de finale stond De Pestel tegenover de talentvolle Axelle Wasiak (Flanders Fencing,4de op de Youth Olympic Games 2018). De Pestel (die op zaterdag nog 174ste werd in Estland) kon vanaf de start de leiding nemen en hield deze ook stevig in handen Met 15/10 winst pakte ze het goud.

Amber schermde maar liefst 2 wedstrijden afgelopen weekend. Op de CMVL pakte ze goud. Foto: Jolien Vandenbussche.

Bij de cadetten stalen Leandro Loeman en Joris Pockelé de show. Zij eisten het gevecht in de finale op. Na een tactisch spelletje en een eindscore van 9/8 was het Loeman die het goud opeiste en Pockelé met zilver bedacht. Joppe Reynaert eindigde knap als 8ste.

Tot slot waren er ook nog duo-ploegschermers. Daar wonnen Simon Lapin en Maxime Baekelandt (Team Kenia) met 20/11 de finale van clubgenoten Robin Ponnet en Kamiel Peeters.

Maar ook op sabel werd er dit weekend geschermd. Op het wereldbekertornooi sabel dames in Orléans (FR) startte Alexandra Gevaert sterk met 4/6 winst in de pouleronde. In de uitschakelingronde kon Gevaert met 13/15 net niet winnen van Carlotta Del Valle (SPA) en werd 91ste.

Elise Vaeremans (pers sabel) en Jacob De Vriendt (pers degen) 12/11/2018