Goud voor Amber De Pestel, 1ste selectienorm voor Lester Kurvers

Afgelopen weekend werd er in Tilburg (Nl) op degen geschermd, Amber De Pestel pakte er goud bij de dames. In het Poolse Konin troffen we enkele sabelschermers op de piste. Gentenaar Lester Kurvers zorgde  voor een mooie 13de plaats en de 1ste selectienorm voor deelname aan het EK en WK cadetten.

In Tilburg telden we bij de heren 6 degenschermers op de piste. In de T64 schakelde William Janssens clubgenoot Aikin Jacobs uit met 15/12. Jacobs werd 33ste op 55 deelnemers. In de T32 schermde Janssens een sterke wedstrijd tegen de Nederlander Ruben Derksen, maar verloor zijn partij en eindigde als 31ste. Clubgenoot Kamiel Peeters (20ste) kampte met een blessure aan de voet en verloor met 5/15 van Zoa De Wijn (NL). Maxime Baekelandt schermde een spannende wedstrijd in de T32. Hij verloor uiteindelijk met 13/15 van Samuel Roudbar (CE Bessemans) en werd 18de. Enkel Felix Blommaert en Olivier Burez konden doorstoten tot bij de laatste 16 deelnemers. Na een mooi parcours gaat Blommaert (12de) er met 5/15 uit tegen Ruben Derksen. Burez won wel in de T16 en ging dus als enige Gentenaar door naar de kwartfinale. Die partij verloor hij met 9/15 van de latere winnaar Tristan Tulen en werd zo 8ste.

Amber De Pestel wint het goud. Foto: Amber De Pestel.

Nog in Nederland maar bij de dames (18 deelneemsters) stonden 3 Gentse schermsters aan de start. Sofie Van Poucke (12de) verloor in de T16 met 8/15 van landgenote Solane Beken.  Ellen De Landtsheer schermde een sterke poule met 4 overwinningen. Zij trof in de T16 de Nederlandse Elly Heijl. De Landtsheer liet zich verrassen door Heijl en eindigde na 11/15 verlies op de 9de plaats. Amber De Pestel tenslotte won alle matchen in de poules en ging rechtstreeks door naar de kwartfinale. Daar won ze haar kwartfinale makkelijk en ook in de halve finale won ze met gemak. In de finale moest De Pestel afrekenen met de Nederlandse Ans Hom. Maar ook Hom kon De Pestel de titel niet meer afnemen. De Pestel won met 15/5 en nam het goud mee naar Gent.

De Gentse sabelschermer Lester Kurvers stond intussen in het Poolse Konin al vroeg paraat; hij was klaar om door te stoten naar de volgende dag waar enkel de beste 64 mogen starten. Na een aarzelende start wist Kurvers in de 1ste pouleronde toch 4/6 overwinningen te behalen. In de 2de pouleronde deed hij nog beter en sleepte Kurvers 5/6 overwinningen binnen. Zo belandde onze Belg op een mooie 8ste plaats in het tussenklassement en was hij verzekerd van deelname aan de 2de wedstrijddag.

Die 2de wedstrijddag begon goed met een makkelijke 15/6 winst tegen de Poolse Juliusz Sadowski. Tegen de Ukraïner Maksym Semenov schoot Kurvers pas echt goed uit de startblokken en stond hij al snel 7/1 voor. Na enkele technische storingen werd zijn schermen echter minder consistent maar de Gentse topschermers wist met 15/12 winst toch door te gaan naar de volgende ronde. In de Pool Rafal Galecki moest Kurvers met 12/15 verlies echter zijn meerdere erkennen. Maar met een mooie 13de plaats op dit tornooi duikt Kurvers de top 10 van de Europese ranking voor cadetten in. Hiermee is de 1ste zet naar deelname aan het Europees en Wereldkampioenschap gezet!.

Elise Vaeremans, pers sabel, Jacob De Vriendt, pers degen – 17/09/2018