Gentse veteranen namen deel aan Europees Kampioenschap schermen in ploeg

Dat je ook na je veertigste kan meedingen in een Europees Kampioenschap schermen, bewezen  voor de Gentse Sint-Michielsgilde Gilde Olivier Antonis, Alain Thielemans en Kathleen Kets in het Nederlandse Alkmaar. De jonge degenschermer Robin Clercx zocht het zuidwaarts en schermde in Parijs.

In Parijs kwam degentalent Robin Clercx in actie op degen, met 2x winst maar 4x verlies in de poules. Dit resultaat was niet genoeg voor een plaats in de directe uitschakeling en Clercx werd 258ste op 324 deelnemers.

In Alkmaar werd het Europees Kampioenschap Veteranen geschermd. Er verschenen verschillende Belgische teams op de piste, maar alleen in de sabeldiscipline zagen we Gentse Confréristen op de piste. Bij de heren (10 ploegen) schermden Olivier Antonis en Alain Thielemans in het Belgische Team met Nady Bilany, Damien Houben en Renaud Poizat. De Belgen konden in de pouleronde niet winnen van Nederland, Wit-Rusland of Duitsland, maar wonnen met 45/32 van Polen. Het Russische team bleek met 45/31 dan weer te sterk, en in de strijd om plaats 5 tot 8 verloor België opnieuw van Wit-Rusland (43/45) en ook van Groot-Brittannië (43/45) met een 8ste plaats als eindresultaat.

Topteam! Met Olivier Antonis, Alain Thielemans, Paul Van Agtmael, Nady Bilany, Damien Houben, Renaud Poizat en coach Alexandre Poizat. Fot: Kathleen Kets

Ook de sabeldames werden 8ste, al schreven zij geschiedenis door als allereerste Belgisch sabel damesteam deel te nemen aan een Europees Kampioenschap Veteranen in ploeg. Kathleen Kets (Sint-Michielsgilde Gent), Ria Hofkens, Mirella De Rechter, Nancy Sinnesael en Nathalie Vandewalle deden niet onder voor de mannen en werden eveneens 8ste op 10 teams. Met winst van Zwitserland in de voorronde, erg nipte winst van Spanje (45/44) en verlies van Frankrijk, schermden ook zij voor een plaats bij de 5 tot 8. Groot-Brittannie was met 45/28 winst meer dan een maat te sterk en tegen Nederland werd het met 43/45 een wel erg nipt verlies. De eerste deelname in ploeg smaakt echter naar meer!

Sabel dames – topsfeer! Met Kathleen Kets, Nathalie Vandewalle, Nancy Sinnesael, Mirella De Rechter en Ria Hofkens. Foto: Christel Clinckers

Terugkijkend op de EK-deelname zegt hoofdtrainer sabel van de Gentse schermgilde Olivier Antonis: “We haalden een bemoedigend resultaat, maar zowel bij de heren als bij de dames voelden we dat er iets meer in zat. Binnen 2 jaar doen we doen een nieuwe gooi naar het podium. Volwassenen die recreatief of competitief willen schermen zijn trouwens welkom bij de Gentse Sint-Michielsgilde. Gewoon een kijkje nemen op onze website www.confrerie.be”.

Jacob De Vriendt (degen) en Kathleen Kets (sabel), pers Sint-Michielsgilde Gent – 21/05/2018