Gentse schermers ontvangen Prijs van de Koning na 2x goud en 4x zilver op BK in ploeg

In Watermael-Bosvoorde organiseerde La Maison d’Escrime het Kampioenschap per ploeg. Met 2x goud en 4x zilver scoorden de schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde goed en werden zij als de best presterende schermclub van België beloond met de Prijs van de Koning.

Bij de degen senioren schermden Bert De Mets, Robrecht Van Cleemput, Evert Bleus en Laurent Ghijs zich met 45/28 winst tegen Brussels Fencing Club vlot naar de halve finale. RCSC CEE Charleroi besloot het viertal te bekampen maar moest met 38/45 de duimen leggen. In de finale daagde een gemotiveerd Maison d’Escrime (met Nady Bilani, Dmitri Tchaltsev, Diego Soudan en nieuwe aanwinst David Orozco) de kampioen sinds 19 jaar uit.  Het werd een uiterst spannende match waarbij de Gentenaar in de achtervolging werden gedreven maar punt na punt bijbeenden. Laatste man Bert De Mets vocht voor elk punt, maar topper Orozco liet zich niet verrassen en hield met 44/39 de winst in eigen kamp.

Ook bij de dames senioren op sabel werd zilver verdiend. Het Gentse team (met Nan Van Rijckeghem, Manon Bloch en Kathleen Kets) wonnen hun eerste partij met 45/38 van La Sauvenière. In de finale moesten zij het opnemen tegen titelkandidaat De Klauwaerts, die met een uniek opstelling op de piste kwamen. Mirella De Rechters schermde met haar 2 dochters Saartje en Jolien Corteyn en clubgenote Ria Hofkens. Een geduchte tegenstander, maar het Gentse trio liet zich niet intimideren, schermden goed en vochten voor elk punt. Het werd 45/37 voor De Klauwaerts, knap zilver voor de Confrérie!

Topteam pakt zilver op het BK in ploeg! Vlnr: Nan Van Rijckeghem, Manon Bloch en Kathleen Kets. Foto: Sylvie Delsaux.

Topteam pakt zilver op het BK in ploeg! Vlnr: Nan Van Rijckeghem, Manon Bloch en Kathleen Kets. Foto: Sylvie Delsaux.

Op zondag zagen we nog 4 Gentse teams op de piste. Het degenteam dames senioren (met Sarah Arens, Shawnee Weynants en Camille Bourgeus) pakten zilver na nipt 42/44 verlies van La Maison d’Escrime. Robin Clercx, Simon Lapin, Kamiel Peeters en Crijn Verwaal streden op degen (junioren) en wonnen van La Maison d’Escrime en CE Bessemans.

Het sabelteam heren senioren (met Seppe Van Holsbeke, Servaas Breyne, Frederik Simoen en Philippe Strijk) won van La Grande Harmonie en Le Sabre Noir en tooiden zich met goud. Nog op sabel, maar bij de dames junioren (met Alexandra Gevaert, Hélène Derde en Floriane Aelvoet), werd opnieuw zilver voor Gent weggelegd. Net als bij de senioren wonnen De Klauwaerts de competitie op sabel in ploeg.

The golden boys: sabel senioren en degen junioren! Foto: Anne Lapin-Leybaert.

The golden boys: sabel senioren en degen junioren! Foto: Anne Lapin-Leybaert.

In het Bulgaarse Plovdiv werd intussen het EK U23 geschermd. Maxime Baekelandt (degen) werd 56ste na verlies van de te sterke Hongaar Levente Buta. Op sabel strandde Jules-Emile De Visscher met 1 overwinning in de voorronde. Clubgenoot Arnaud Bottecchia won 2 van de 6 partijen, maar moest in de T64 met 8/15 de duimen leggen tegen de Roemeen George Iancu. Bottecchia werd 37ste op 50 deelnemers.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 02/05/2016