Gentse schermers Jurre Devos, Cédric Volckaert en Ties Devos pakken medailles

Met wedstrijden in Dormagen, Burgos en Gent werd de 1ste helft van het schermseizoen afgesloten. Enkele Gentse sabelschermers vielen op het Stropkenstornooi in de prijzen: Jurre Devos won goud, Cédric Volckaert en Ties Devos pakten brons.  

Vorig weekend werd in Dormagen (D) het laatste internationale tornooi U20 voor de vakantie geschermd. Nan Van Rijckeghem (121ste op 147 deelneemsters) won in de pouleronde 1 wedstrijd, wat net niet genoeg was voor een plaats in de volgende ronde. Floriane Aelvoet werd 108ste  nadat ze met 8/15 de duimen moest leggen tegen Anne Poupinet (F).

Bij de heren U20 (159 deelnemers) won Karel Toch (120ste) 2/6 wedstrijden in de voorronde, maar verloor met 8/15 van Eliott Bibi (Fra) met 8/15. Philippe strijk won eveneens 2 wedstrijden in de voorronde en werd 103de na 8/15 verlies van François Cauchon (Can). Jacob van Paassen werd 159ste.

Degenschermster Ellen De Landtsheer (184ste) kwam op de wereldbeker junioren (202 schermsters) in Burgos (Sp) in actie. De Landtsheer schermde een moeilijke poule en kon 1/6 wedstrijd winnen, wat niet voldoende was voor een plaats in de T256.

Afgelopen zondag tenslotte organiseerde de Gentse Sint-Michielsgilde het 14de Stropkenstornooi en kwamen pupillen en miniemen van heel België en zelfs Frankrijk het tegen elkaar opnemen in de eeuwenoude zalen van de Gentse Lakenhalle.

De Gentse pupillen werden begeleid door ex-Olympiër Seppe Van Holsbeke en internationaal schermster Alexandra Gevaert. Foto: Luc Gevaert.

Bij de pupillen waren maar liefst 9 van de 26 deelnemers van Gent en omstreken. Mats Van Lishaut kon in de voorronde 2 wedstrijden winnen en won na een spannende wedstrijd met 10/9 van Leon Roncari (Fra). Vervolgens bleek clubgenoot Ties Devos met 10/0 te sterk. Van Lishaut werd 8ste. Devos plaatste zich voor de halve finale tegen Art Prossé (Sabre Noir) en nam na 10/2 het brons mee naar huis.

Ook bij de miniemen was onze Gentse club met 5 schermers op 23 deelnemers goed vertegenwoordigd. Cédric Volckaert en Jurre Devos konden na een goeie pouleronde zich een gemakkelijk een weg banen naar de halve finale waar ze tegen elkaar op de piste stonden. Het brons was voor Volckaert en Jurre Devos kreeg als volgende tegenstander Birgen Danneels (De Klauwaerts) op de piste. Met 15/10 winst ging de gouden medaille naar Jurre Devos.

Gentse sabeltoppers in spe worden begeleid door Seppe Van Holsbeke. Foto: Luc Gevaert.

Elise Vaeremans (pers sabel) en Jacob De Vriendt (pers degen) 25/12/2018