Gentse schermbeloften Nan Van Rijckeghem en Philippe Strijk opnieuw in de prijzen

De talentvolle schermbeloften Nan Van Rijckeghem en Philippe Strijk (beiden Sint-Michielsgilde Gent) vallen regelmatig in de prijzen, zo ook tijdens de 5de editie van de Mini-Klauw, een internationaal sabeltornooi voor poussins en pupillen en miniemen en cadetten.

Eerstejaarsminiem Van Rijckeghem won 9 van de 14 poulewedstrijd en versloeg Emma Hermesse (Le Sabre Noir) vooraleer in de halve finale na een bloedstollende wedstrijd van Jolien Corteyn (De Klauwaerts) te winnen. Na de erg nipte 15/14 winst schermde de 13-jarige Van Rijckeghem vervolgens tegen Saartje Corteyn (De Klauwaerts). Ook hier zagen we een wedstrijd op het scherp van de snee: Van Rijckeghem moest na een 8/5 tussenstand aan de rust aan 12/12 de voorsprong uit handen geven. Van Rijckeghem hield het hoofd koel en slaagde er in na een laatste parade riposte en met 15/13 cijfers het goud te winnen.

van links naar rechts en van boven naar onder: Finn Nachtergaele, Karel Toch, trainer Seppe Van Holsbeke, Philippe Strijk, scheidsrechter Alexandra Gevaert, Warre Vandecruys, Nan Van Rijckeghem, Lester Kurvers en Raphaël De Vos.

Van links naar rechts en van boven naar onder: Finn Nachtergaele, Karel Toch, trainer Seppe Van Holsbeke, Philippe Strijk, scheidsrechter Alexandra Gevaert, Warre Vandecruys, Nan Van Rijckeghem, Lester Kurvers en Raphaël De Vos.

Gentenaar Philippe Strijk (tweedejaarsminiem) legde eveneens een mooi parcours af. Na een mooie 7de plaats in het tussenklassement en een vrijstelling in de Tabel 32, won de 14-jarige Strijk van zowel Brecht Ferlin (Parcival) als van Charles Hankenne (CE Embourg).

In de halve finale werd Philippe Strijk uitgedaagd door de latere nummer 1 Arne De Ridder (De Klauwaerts) die eerder al bewees in goede vorm te zijn. De Ridder schermde een gemakkelijke partij, het werd 15/5 in zijn voordeel. In de slotwedstrijd won De Ridder opnieuw, ditmaal van Adrien Poizat (Le Sabre Noir), het werd 15/12.

Bij de pupillen lieten Lester Kurvers en Finn Nachtergaele (beiden Sint-Michielsgilde Gent) zich positief opmerken. De 11-jarige Kurvers debuteerde eerder dit jaar op de schermpiste, maar kon zich tot in de Tabel 8 staande houden tegen vaak meer ervaren schermers. Ook Finn Nachtergaele schermde zich tot in de kwartfinale; dit tot grote tevredenheid van trainer en topsporter Seppe Van Holsbeke!

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 13/05/2014