Gentse degen- en sabelschermers tonen talent op Duitse pistes

Afgelopen weekend schermden zowel de Gentse degen- als sabelschermers in Duitsland. Vooral de sabelschermers zetten goede resultaten neer en flirten met een selectienorm voor deelname aan het EK senioren.

In Friedrichshaven werden de degenschermers ontvangen. Alweer dezelfde sterkhouders (Aikin Jacobs, Joris Pockelé en William Janssens) tekenden daar present. Jacobs schermde goed in de 2 voorrondes, hij haalde daar een 9/10. William Janssens haalde hetzelfde mooie resultaat. Joris Pockelé deed het met 5/10 iets minder goed, maar alle 3 drie konden ze zich plaatsen voor de T128. Pockelé moest het in de directe uitschakeling opnemen tegen de Duitser Daniel Wichmann. Pockelé verloor zijn wedstrijd met 5/15 en werd 86ste. Janssens en Jacobs waren vrijgesteld voor de T128, zij kwamen terug op de piste in de T84. Jacobs (35ste) schermde daar tegen de Duitser Niklas Prinz,  maar miste toch nog wat  ervaring en verloor met 7/15. William Janssens tenslotte schermde tegen de Sri Lankaan Abiud Daluwaththage. Janssens stond lang voor, maar uiteindelijk kon zijn tegenstander toch terugkomen. William Janssens verloor met 10/11 en eindigde als 39ste op 181 schermers.

Aikin Jacobs, Joris Pockelé en Andy Van Der Vaeren in Bonn. Foto: A. Pockelé.

Nog in Duitsland (München) werd een selectietornooi voor het EK/WK senioren sabel geschermd. Er werd geschermd met herkansingen, wat het geheel een pak ingewikkelder maakte. Alexandra Gevaert pakte uit met een heel sterke poule en won daarna met 15/4 van van Hannah Bolte en 15/3 van Carol-Ann Kuhn 2 partijen erg vlot. In de T32 verloor de Melse van de Italiaanse Emilia Pastorella, maar in de herkansing zat er nog winst in tegen Lea-Carlotta Laux, maar dan opnieuw verlies tegen Emily Kurth. Alexandra Gevaert werd mooi 18de op 81 deelneemsters! Ook clubgenoten Hélène Derde (63ste)  en Elise Vaeremans (62ste) toonden goed schermen, maar konden niet doorstoten tot in  de hoogste regionen.

Karel Toch, Philippe Strijk en Jules-Emile De Visscher poseren voor de foto. Foto: Jules-Emile De Visscher.

Bij de heren eindigde Jules-Emile De Visscher op een overtuigende 8ste plaats en verstevigt zo zijn EK-/WK-kansen . Ook tweedejaarsjunior Karel Toch mag tevreden zijn met een puike 34ste plek op 91 deelnemers. Toch toonde mooi schermen, niet alleen in de 2 voorrondes, maar ook in de verschillende partijen op 15 treffers. Met Philippe Strijk, Elias Hemelsoet, Arnaud Bottecchia en Lester  Kurvers  zagen we nog 4 Gentse talenten op de piste. Strijk (45ste) is nog maar net junior, maar kan zich al goed staande houden tussen het seniorengeweld. Elias Hemelsoet (Cadet 3 – 82ste) had veel pech en verloor 3x erg nipt met 4/5 in de voorronde. Arnaud Bottecchia eindigde als 66ste en Lester Kurvers werd 78ste.

Jacob De Vriendt (degen) en Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 27/11/2017