Brons voor Jurre Devos, clubkroning voor Maxime Baekelandt en Isabelle Thielen

Het einde van het schermseizoen nadert, maar toch werd er de afgelopen dagen nog heel wat geschermd. Jurre Devos pakte brons in de sabelcompetitie miniemen in Jupille. Maxime Baekelandt toonde zich de beste op de 3 schermwapens en mag zich 1 jaar “Koning van de Gilde” noemen. Isabelle Thielen won de Challenge des Dames en verlengde haar clubtitel.

Schermverening Sabre Noir organiseerde in Jupille een tornooi op sabel. Voor de Gentse Sint-Michielsgilde werd Ties Devos mooi 8ste op16 deelnemers in de categorie U13. Broer Jurre Devos schermde bij de miniemen en pakte brons na winst van Thimothée Moyon Dupont (La Grande Harmonie, 15/10), nipte winst van Birgen Danneels (De Klauwaerts, 15/14), en verlies van Nand Prossé (8/15, Catena). Clubgenoot Cédric Volckaert kwam in de T16 met 13/15 verlies dicht bij de overwinning en eindigde op een mooie 9de plaats.

Op de 3de plaats: Jurre Devos! Foto: Wim Devos.

In Neufchâteau werd de laatste wedstrijd in het Circuit des Jeunes Lames geschermd. Josse Willocq haalde 1 overwinning in de voorrondes en werd 39ste bij de U12. Bij de U14 eindigde Joppe Reynaert na een uitschakeling door Sem Genbrugge (Omnisword) op de 8ste plaats. Briecq Bauwelinck (11de) won met 10/3 van Benjamin Pompier (CE Neufchâteau), maar verloor met 7/10 van de sterke linkshandige Gaspar Medeiros (F).

Maxime Baekelandt won de Tir pour Roi! Foto: Luc Gevaert.

Dat de meer dan 400 jaar oude schermgilde van tradities houdt, bewijst de jaarlijkse organisatie van de Tir pour Roi. Acht deelnemers schermen op sabel, floret en degen en de beste van deze historische clubcompetitie wordt tot “Koning van de Gilde” gekroond. Dit jaar viel de eer bij Maxime Baekelandt, hij ging in de eindstand onder andere Laurent Ghijs (2de) en Seppe Van Holsbeke (3de) vooraf. De competitie op de 3 wapens voor de dames kent een minder lange traditie, maar ook hier werd op 3 wapens geschermd. Isabelle Thielen verlengde haar titel en won de 5de editie van de Challenge des Dames. Manon Bloch werd 2de, Hanne Cooreman 3de.

Kathleen Kets persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde  Gent – 07/05/2018