2x goud, 5x zilver, 5x brons en 7de plaats op world cup: Gentse schermers zijn in vorm!

Afgelopen weekend werden de eerste tornooien voor het nationale puntenklassement geschermd. Op sabel zorgde schermgilde De Klauwaerts uit Sint-Niklaas voor de organisatie, de Gentse degenschermers trokken naar Neufchâteau. Junior Arnaud Bottecchia (Sint-Michielsgilde Gent) ontbrak op de Belgische piste, maar schermde zich naar een knappe 7de plaats op het Wereldbekertornooi van Teheran. In Sint-Niklaas werd voor de 7de maal de Gulden Klauw georganiseerd. Op zaterdag schermden de veteranen, junioren en miniemen. Kathleen Kets werd 2de bij de veteranen dames, Alain Thielemans pakte zilver bij de heren 40+ en debuterende veteraan Dimitri Hemelsoet werd 3de. Bij de junioren scoorde Egon Van Durme zilver, hij moest de duimen leggen tegen de Nederlander Bente Obdeyn. Clubgenoot Karel Toch werd 3de.

Ties en Jurre Devos (3de en 2de van rechts) vallen in de prijzen!! Foto: Kathleen Kets

Ties en Jurre Devos (4de en 3de van rechts) vallen in de prijzen!! Foto: Kathleen Kets

De 2de wedstrijddag bracht adrenaline voor de poussins/pupillen, cadetten en senioren. Jurre Devos won goud na een knap wedstrijdparcours bij de pupillen. Broer Ties Devos werd 3de en kreeg een bronzen plak omgehangen. Bij de cadetten werd Lester Kurvers 2de na een spannende wedstrijd tegen Dirk-Jan Bouwman (NL). Nan Van Rijckeghem werd 3de bij de cadetten dames na verlies van Jolien Corteyn (De Klauwaerts). Jules-Emile De Visscher werd 3de in de seniorencompetitie, hij verloor van Philippe Jacques (CE Braine l’Alleud) die later het goud pakte. Bij de dames senioren tenslotte won Alexandra Gevaert gemakkelijk van Kathleen Kets; Gevaert pakte hiermee voor de 4de keer op rij goud, Kets was zeer tevreden met zilver.

Vlnr: Brons voor Mirella De Rechter en Ria Hofkens, zilver voor Kathleen Kets en goud voor Alexandra Gevaert! Foto: LUc Gevaert.

Vlnr: Mirella De Rechter en Ria Hofkens (De Klauwaerts), zilver voor Kathleen Kets en goud voor Alexandra Gevaert! Foto: Luc Gevaert.

In Neufchâteau tekenden flink wat Gentse degenschermers present. Er werden geen podiumplaatsen geschermd, al vielen er enkele knappe individuele prestaties te noteren. Robin Ponnet (10de) en Robin Clercx (13de) eindigden beide bij de beste 16 van het tornooi. Bij de dames werd Ellen De Landtsheer 11de na 7/15 verlies van Lucie Bodlet (CE Gaumais). Nog op degen maar dan bij de cadetten zagen we Akin Jacobs op de 8ste plaats, Mathias-Alexander Verstraete werd 9de terwijl William Janssens de Tabel 16 afsloot. Maar er werd ook buiten de landsgrenzen geschermd! Arnaud Bottecchia schermde in Teheran een wereldbekertornooi sabel voor junioren. Met 65 deelnemers, 12 landen en de aanwezigheid van enkele wereldtoppers was voldoende tegenstand verzekerd. Na een vrij zware poule met 3x winst en 3x verlies vond Bottecchia niet meteen het juiste ritme in zijn partij tegen Ali Al Jubainawi. De Irakees leidde met 8/6 aan de rust, maar werd overmoedig wat werd afgestraft. Het werd 14/14 en de 17-jarige Belg zette feilloos de winnende treffer. Op dus naar de Tabel 32 waar de nummer 61 van de wereld Ali Alsaedi op de piste wachtte. Bottecchia schermde een heroïsche partij. Het werd uiterst spannend en op 14/14 gebeurt het ondenkbare. De Irakees liet opzettelijk zijn wapen vallen, wat hem prompt een gele kaart opleverde. Vervolgens vertrok hij te vroeg bij het signaal van de scheidsrechter, wat hem een nieuwe gele kaart en dus rood én een punt voor de tegenpartij opleverde. 15/14 dus voor Bottecchia die daarna vol vertrouwen ook zijn match in de T16 won! Ondanks een uitzinnig publiek dat voor tegenstander Mohammad Hossein Abedini (IRI) supporterde, haalde Bottecchia verschroeiend uit met 15/8 winst. In de kwartfinale begonnen de loodzware matchen echter hun tol te eisen en moest Bottecchia met 8/15 de duimen leggen tegen de latere bronzen medaillewinnaar Maksim Pinchuk (BLR). Arnaud Bottecchia wordt dus knap 7de en stijgt na dit fantastische resultaat van de 207de naar de 59ste plaats op de wereldranglijst. Proficiat! Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 19/09/2016

Degenschermers starten nieuw wedstrijdseizoen met wereldbekertornooi in Luxemburg

Ook al is het nieuwe seizoen nog maar net gestart, de degenschermers van de Gentse Sint-Michielsgilde werden reeds op het appel verwacht voor een 1ste wereldbekertornooi voor junioren. Simon Lapin leverde individueel een uitstekende prestatie maar ook in de ploegcompetitie deden de Belgen het goed!

Met 4 schermers van de Sint-Michielsgilde en in totaal 12 Belgen aan de start was de Belgische aanwezigheid in ieder geval gegarandeerd. Crijn Verwaal (114de ) behaalde in de voorronde 2 mooie overwinningen, maar kon niet doorstoten naar de volgende ronde. Ook clubgenoot Robin Clercx noteerde 2/6 winst; hij strandde op de 110de plaats. Felix Blommaert kon in een zware poule 1x winst na zijn naam schrijven en werd 117de.

De 19-jarige Simon Lapin bleek op deze 1ste wereldbeker wel al in goede vorm te zijn. Lapin haalde maar liefst 5 overwinningen in 6 partijen en stond op een mooie 14de plaats in het tussenklassement. Vrijgesteld van de eerste uitschakelingsronde, kwam Lapin in de Tabel 64 uit de talentvolle Italiaan Giulio Gaetani. Na een zeer spannende wedstrijd won de Italiaan met het kleinste verschil, 15/14. Simon Lapin werd 39ste op 138 deelnemers en zet hiermee meteen een puike individuele prestatie neer.

Op de 2de wedstrijddag werd in ploeg geschermd. Kersvers bondscoach junioren heren Yoeri Van Laecke kent als ex-international het klappen van de zweep en streeft er naar om onder meer via een gedegen ploegwerking België prominenter op de schermkaart te zetten. Een eerste deelname aan een wereldbekertornooi sinds lang leverde een mooie 10de plaats op.

Het Belgische team bestond uit Simon Lapin (SMG), Felix Blommaert (SMG), Samuel Roudbar (CE Bessemans) en Nicolas Poncin (CE Gaumais).

In ploeg werd België vertegenwoordigd (vlnr) door Samuel Roudbar, Felix Blommaert, Nicolas Poncin en Simon Lapin. Foto: Johan Blommaert.

In ploeg werd België vertegenwoordigd (vlnr) door Samuel Roudbar, Felix Blommaert, Nicolas Poncin en Simon Lapin. Foto: Johan Blommaert.

In de Tabel 16 verloren de Belgen met 43/45 erg nipt van de nummer 5 van de Tabel Denemarken en Van Laecke zag het potentieel van het team bevestigd. Vervolgens won het Belgische team met 45/36 van uitdager Luxemburg, en met 45/31 van Portugal, maar het Britse team bleek met 45/36 winst nog net iets te sterk.

Wij kijken alvast uit naar de volgende wedstrijd van deze junioren op 8/10/2016 in Bahrein!

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 12/09/2016

Sabelschermer Van Holsbeke presteert in Rio en zet België opnieuw op de schermkaart

Vandaag was het D-day voor sabelschermer Seppe Van Holsbeke. Van Holsbeke en bondstrainer Paul Corteyn kwamen in actie op de Olympische Spelen in Rio en wisten supporters en publiek te bekoren met sterk en dominant schermen. Zowel in Rio als in de schermzaal van thuishaven Sint-Michielsgilde Gent bleken de supporters in bloedvorm en lieten ze zich luidkeels horen.

Seppe met bondstrainer Paul Corteyn

Seppe met bondstrainer Paul Corteyn

In de eerste wedstrijd nam Van Holsbeke het op tegen de Amerikaan Eli Dershwitz. Slechts 20 jaar oud en daarmee 1 van de jongere deelnemers in de sabelscompetitie. In 2015 werd de linkshandige Dershwitz wereldkampioen bij de junioren en onder andere dankzij winst in de Grand Prix van Seoel (Kor) in 2016 staat hij 12de op de wereldranking bij de senioren en is hij daarmee op papier de sterkste schermer. De jonge spring-in het-veld stak zijn ambitie niet onder stoelen of banken en solliciteerde openlijk naar een olympische medaille. Van Holsbeke verscheen echter goed voorbereid op de piste en liet de Amerikaan geen ruimte om te domineren. Met 8/4 voorsprong aan de rust, 13/7 en na enkele prikken van Dershwitz 13/11, besloot de Gentenaar de wedstrijd met een klassevolle 15/12 winst. Van Holsbeke schrijft geschiedenis en gaat naar de volgende ronde!

Seppe Van Holsbeke. Foto: Luc Gevaert.

Seppe Van Holsbeke. Foto: Luc Gevaert.

In de tabel 16 treft Van Holsbeke de nummer 5 van de wereld Tiberiu Dolniceanu. Dolniceanu is geen onbekende voor Van Holsbeke en staat bekend als een taaie tegenstander. Maar andermaal bewijst Van Holsbeke dat hij tot de absolute wereldtop behoort. Van Holsbeke start met een 1/4 achterstand, maar weet gelijk te komen en aan de rust met 8/7 te leiden. Het wordt 9/8, 9/9, 9/10 en bij 9/11 kiest de Roemeen voluit voor de aanval. Van Holsbeke gaf zich niet gewonnen en vocht voor elk punt: 10/11 wordt 12/11 tot na 13/11 de wedstrijd kantelt en Dolniceanu het voordeel van de aanval krijgt. Met slechts 2 punten van de eindmeet verwijderd is er nog weinig ruimte voor verandering en Dolniceanu wint met 15/13. Van Holsbeke reageert na de wedstrijd teleurgesteld op dit nipte verlies. Tegelijkertijd beseft hij dat met deze fantastische prestatie België opnieuw op de schermkaart heeft gezet en dat vele jonge en minder jonge schermertjes ervan dromen zo een prestatie neer te zetten.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 10/08/2016

Geen stunt voor Van Holsbeke op EK, focus blijft gericht op Rio

In het Poolse Torun werden de Europese Kampioenschappen geschermd. Topatleet Seppe Van Holsbeke (Sint-Michielsgilde Gent) verzekerde zich van een Olympische deelname, maar kon op het EK niet stunten. Ook op degen en floret zagen we geen Belgen op het podium.

Op sabel telden we 3 Belgische deelnemers. Blikvanger Seppe Van Holsbeke kende met 3x winst en 3x verlies een aarzelende start. In de tabel 64 haalde Van Holsbeke het met 13/15 verlies net niet van de Brit Curtis Miller; Van Holsbeke werd 40ste. Clubgenoot Jules-Emile De Visscher overleefde de voorronde, maar kon niet verder doorstoten. Na 12/15 verlies tegen de latere nummer 13 en voormalig bronzen EK-winnaar Bolade Apithy (F), eindigde hij als 46ste. Pieter De Vos (De Klauwaerts) kon ondanks 2 overwinningen de kaap van de pouleronde niet ronden en werd 52ste in het eindklassement. Aanstaande zaterdag schermt het trio in de teamcompetitie.

Seppe Van Holsbeke. Foto: Luc Gevaert.

Seppe Van Holsbeke. Foto: Luc Gevaert.

In de floretcompetitie werd Hans Joachim Lecocq (CE Charleroi) 40ste na verlies van de Ier Brendan Francis Cusack. Miguel Navas (Les 3 Armes) werd 60ste op 66 deelnemers.

Degenschermer Maxime Baekelandt (SMG) heeft net een pak examens achter de rug en geraakte niet uit de startblokken. Baekelandt stunt bijgevolg niet en werd 91ste.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 22/06/2016

Gentse schermers domineren ook einde seizoen op floret, degen en sabel

De meimaand werd uitgezwaaid met wedstrijden op floret, degen en sabel. Tijdens de Chick’s Cup kwamen jonge floretschermers aan bod, en in Gent kwam een grote schare enthousiaste veteranen op de loper. Seppe Van Holsbeke is natuurlijk buiten categorie in deze; hij zette in Moskou een puike prestatie neer tegen de nr. 5 van de wereld Bon Gil Gu.

4de Recreatief Veteranentornooi per ploeg. Foto: Luc Gevaert.

4de Recreatief Veteranentornooi per ploeg. Foto: Luc Gevaert.

De Chick’s Cup (Woluwe) staat open voor jonge floretschermers tot 12 jaar en vormt de 4de en laatste manche in het Circuit des Jeunes Lames. Dankzij de grote opkomst kon er per geboortejaar geschermd worden. In de groep °2005 kwamen Lars Toch en Timon Clercx op de piste. Beiden schermden een mooi parcours en werden respectievelijk 6de en 10de. Lars Toch werd dankzij zijn goede prestaties in de 3 andere manches van de CJL 3de in de algemene rangschikking, Clercx kan trots zijn op een mooie 4de plaats.

Bij de jongens van geboortejaar 2004 bleek Briecq Bauwelinck in topvorm te zijn. Na een uitstekende pouleronde stond hij aan de leiding van het tussenklassement. Zowel Bauwelinck als Gilles De Witte stootten door naar de T16. Bauwelinck won er met 8/5 van Artem Knyazev (Parcival) en De Witte won met 8/6 van Leo Nigot (CE Neufchâteau). Ook in de kwartfinale overtuigde Bauwelinck en stuurde hij  Leo Kamstra (Cobham FC) naar huis. Gesterkt door nieuwe winst schermde hij een erg sterke halve finale tegen Mathis Poncelet (CE Neufchâteau). Aangemoedigd door zijn clubgenoten kwam Bauwelinck vervolgens uit tegen regerend Belgisch Kampioen pupillen Oscar Geudvert. Geudvert nam weinig risico’s en nam al snel wat voorsprong. Bauwelinck slaagde er echter in tot 6/6 terug te komen, maar verloor uiteindelijk nipt met 6/8, wat hem een zilveren plak en een mooie 5de plaats in het algemene klassement (na slechts 3 wedstrijden) opleverde. Gilles De Witte werd 13de, Joppe Reynaert werd 18de na de 4 seizoenswedstrijden van de CJL.

Toppers!! Vlnr: Timon Clercx, trainer Laurent Ghijs, zilver voor Briecq Bauwelinck, Gilles De Witte, Lars Toch en Babette De Witte. Foto: Tamara Verleyen.

Toppers!! Vlnr: Timon Clercx, trainer Laurent Ghijs, zilver voor Briecq Bauwelinck, Gilles De Witte, Lars Toch en Babette De Witte. Foto: Tamara Verleyen.

In Gent werd intussen het 4de Recreatief Veteranentornooi in ploeg geschermd. Met 12 ploegen op degen en 7 ploegen op sabel werd het een drukte van jewelste. Op degen wist de Gentse ploeg (met Nico Defer, Christophe Roose, Stefan Meersseman en Steven Cazaerck) met 45/42 te winnen van het erg sterke Maison d’Escrime. In de sabelcompetitie won Team Belgium – die op het EK veteranen nog een mooie 4de plaats opeiste – het van het Spaanse Tercio Alejandro Farnesio. Olivier Antonis, Renaud Poizat en Godefroid Bottecchia zorgden voor een spannende finalewedstrijd en 45/40 winst van de Madrilenen.

De winnaars op sabel: vlnr: Olivier Antonis, Renaud Poizat en Godefroid Bottecchia. Foto: Luc Gevaert.

De winnaars op sabel: vlnr: Olivier Antonis, Renaud Poizat en Godefroid Bottecchia. Foto: Luc Gevaert.

De winnaars op degen: Stefan Meersseman, Christophe Roose, Nico Defer en Steven Cazaerck. Foto: Luc Gevaert.

De winnaars op degen: Stefan Meersseman, Christophe Roose, Nico Defer en Steven Cazaerck. Foto: Luc Gevaert.

Sabeltopper Seppe Van Holsbeke tenslotte blijft zijn goede vorm tentoon spreiden. In Moskou verloor hij na een uitstekende voorronde met 14/15 erg nipt van de nr 5 van de wereld Bon Gil Gu (Kor). Van Holsbeke bereidt zich nu voor op het Europees Kampioenschap dat van 19 tem 25 juni 2016 in het Poolse Torun wordt geschermd.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 31/05/2016

Gents sabelteam 4de op EK veteranen, medailles voor sabel- en degenschermers

Het schermseizoen loopt stilaan op het einde, maar van uitbollen is er voor de Gentse schermers geen sprake. De afgelopen weken werden her en der wedstrijden geschermd, met opnieuw een resem puike prestaties en medailles tot gevolg.

Schermkring Sint-Niklaas organiseerde een recreatief ploegentornooi degen. Vanuit Gent werden 2 teams afgevaardigd: cadettenploeg Confrérie I (met Jacob De Vriendt, Henri Bollaert en Crijn Verwael) werd knap 2de, zij verloren van het zeer ervaren Maison d’Escrime.  Confrérie II (met Joris Pockelé, Arnaud Beyne, William Janssens en Elias Deconinck) werd 7de.

Nog in Sint-Niklaas, maar op sabel, werd Jurre Devos knap 2de bij de U12 jongens. Lester Kurvers won goud bij de miniemen en zilver bij de cadetten, terwijl Finn Nachtergaele 12de werd en Raphaël De Vos 14de. Bij de meisjes werd Floriane Aelvoet 6de. Bij de floretschermers werd in ploeg geschermd. Confrérie I met Julien Kalmar, Scott Van Lee en Timon Clercx behaalde brons, Confrérie II (met Aicha Cazaerck, Lars Toch en Briecq Bauwelinck) werd 5de. Het 3de team (met Mathis De Witte, Gilles De Witte en Thiemen Vanderplasschen moest wegens een blessure opgeven.

Jurre Devos werd 2de! Foto: Liesbet Coysman

Jurre Devos werd 2de! Foto: Liesbet Coysman

Lester Kurvers: goud bij de miniemen en zilver bij de cadetten! Foto: Liesbet Coysman.

Lester Kurvers: goud bij de miniemen en zilver bij de cadetten! Foto: Liesbet Coysman.

In Nederland werd de Slag om Den Bosch geschermd; hier wonnen Crijn Verwael zilver en Joris Pockelé brons, elk in hun leeftijdscategorie.

Maar ook de veteranen kwamen in actie! In de sabelcompetitie werden Olivier Antonis, Godefroid Bottecchia, Alain Thielemans, Renaud Poizat en Nady Bilani) knap 4de op 10 deelnemende ploegen. Het Belgische team won van Hongarije en Nederland, maar verloor met 5/4 nipt van de latere nr. 2 Duitsland. Een mooie start voor het kersverse Belgische sabelteam!!

Vlnr: Nady Bilani, Alain Thielemans, Olivier Antonis, Godefroid Bottecchia en Renaud Poizat. Foto: EK Veteranen 2016.

Vlnr: Nady Bilani (Maison d’Escrime), Alain Thielemans, Olivier Antonis, Godefroid Bottecchia en Renaud Poizat (Sabre Noir). Foto: EK Veteranen 2016.

In eigen huis werd de traditie in ere gehouden en werd de Tir pour Roy geschermd. Dit jaarlijks event brengt de 8 beste schermers (4 op degen, 4 op sabel) van de Sint-Michielsgilde Gent bij elkaar. Zij strijden op de 3 wapens floret, degen en sabel. Robrecht Van Cleemput werd voor de 4de keer op rij en voor de 5de keer in zijn carrière Koning van de Gilde.

Euverdeken Didier Goeminne met de deelnemers. Koning Robrecht Van Cleemput staat in het midden. Foto: Luc Gevaert.

Euverdeken Didier Goeminne met de deelnemers. Koning Robrecht Van Cleemput staat in het midden. Foto: Luc Gevaert.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 22/05/2016

Sabeltopper Seppe Van Holsbeke bevestigt in Madrid met knappe 7de plaats

Seppe Van Holsbeke (Sint-Michielsgilde Gent) kwalificeerde zich onlangs voor deelname aan de Olympische Spelen en dat hij in topvorm is, bewees hij door in Madrid een knappe 7de plaats te schermen. Van Holsbeke bevestigt en kijk vol vertrouwen naar de toekomst.

Seppe Van Holsbeke 7de in Madrid. Foto: Luc Gevaert.

Seppe Van Holsbeke 7de in Madrid. Foto: Luc Gevaert.

In het Spaanse Madrid tekenden 2 Belgische schermers present. Pieter De Vos (De Klauwaerts) werd na meer dan behoorlijk schermen 148ste; hij moest met spannende 12/15-cijfers de duimen leggen tegen de Fransman Fabien Ballorca.

Seppe Van Holsbeke verscheen na zijn OS-selectie vol vertrouwen op de piste en wist zich na 15/8 winst tegen Fares Ferjani (Tun) en 15/12 winst tegen Evan Prochniak (USA) probleemloos te plaatsen voor deelname aan dag 2.

Ook op de 2de wedstrijddag bleef Van Holsbeke de overwinningen aaneen rijgen. In de tabel 64 stuurde hij de Italiaan Alberto Pelligrini met 15/9 naar huis. De volgende uitdager Kamil Ibragimov (Rus) werd als 11de op de wereldranking een erg te duchten tegenstander, maar Van Holsbeke toonde waarom hij bij de top behoort en won na een wel erg spannende match met 15/14. De 16de finale bracht de Roemeen Alin Badea op de piste; maar ook in deze partij bewees Gentenaar Van Holsbeke de betere schermer te zijn; het werd 15/12 in zijn voordeel.

Op naar de kwartfinale dus, waar Van Holsbeke de nr. 17 van de wereld Luca Curatoli (It) op de piste trof. Van Holsbeke vocht voor elk punt, maar de Italiaan gaf zich niet zomaar gewonnen. Curatoli won nipt met 15/13, Van Holsbeke werd knap 7de op 182 deelnemers.

Zowel bondstrainer Paul Corteyn als Van Holsbeke zelf kijken zeer tevreden terug: “Een medaille was erg dichtbij, maar de manier waarop ik schermde en voelde dat er nog meer in zat, belooft voor het EK en de Spelen”, aldus Van Holsbeke. “Bovendien stijg ik naar de 29ste plaats op de wereldranking, wat ook belangrijk is voor de loting op de Spelen”.

Binnen 2 weken schermt Van Holsbeke in Moskou en midden juni is het uitkijken naar het EK in Polen, waar Van Holsbeke een plaats in de top 16 te verdedigen heeft.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 16/05/2016

Gentse schermers ontvangen Prijs van de Koning na 2x goud en 4x zilver op BK in ploeg

In Watermael-Bosvoorde organiseerde La Maison d’Escrime het Kampioenschap per ploeg. Met 2x goud en 4x zilver scoorden de schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde goed en werden zij als de best presterende schermclub van België beloond met de Prijs van de Koning.

Bij de degen senioren schermden Bert De Mets, Robrecht Van Cleemput, Evert Bleus en Laurent Ghijs zich met 45/28 winst tegen Brussels Fencing Club vlot naar de halve finale. RCSC CEE Charleroi besloot het viertal te bekampen maar moest met 38/45 de duimen leggen. In de finale daagde een gemotiveerd Maison d’Escrime (met Nady Bilani, Dmitri Tchaltsev, Diego Soudan en nieuwe aanwinst David Orozco) de kampioen sinds 19 jaar uit.  Het werd een uiterst spannende match waarbij de Gentenaar in de achtervolging werden gedreven maar punt na punt bijbeenden. Laatste man Bert De Mets vocht voor elk punt, maar topper Orozco liet zich niet verrassen en hield met 44/39 de winst in eigen kamp.

Ook bij de dames senioren op sabel werd zilver verdiend. Het Gentse team (met Nan Van Rijckeghem, Manon Bloch en Kathleen Kets) wonnen hun eerste partij met 45/38 van La Sauvenière. In de finale moesten zij het opnemen tegen titelkandidaat De Klauwaerts, die met een uniek opstelling op de piste kwamen. Mirella De Rechters schermde met haar 2 dochters Saartje en Jolien Corteyn en clubgenote Ria Hofkens. Een geduchte tegenstander, maar het Gentse trio liet zich niet intimideren, schermden goed en vochten voor elk punt. Het werd 45/37 voor De Klauwaerts, knap zilver voor de Confrérie!

Topteam pakt zilver op het BK in ploeg! Vlnr: Nan Van Rijckeghem, Manon Bloch en Kathleen Kets. Foto: Sylvie Delsaux.

Topteam pakt zilver op het BK in ploeg! Vlnr: Nan Van Rijckeghem, Manon Bloch en Kathleen Kets. Foto: Sylvie Delsaux.

Op zondag zagen we nog 4 Gentse teams op de piste. Het degenteam dames senioren (met Sarah Arens, Shawnee Weynants en Camille Bourgeus) pakten zilver na nipt 42/44 verlies van La Maison d’Escrime. Robin Clercx, Simon Lapin, Kamiel Peeters en Crijn Verwaal streden op degen (junioren) en wonnen van La Maison d’Escrime en CE Bessemans.

Het sabelteam heren senioren (met Seppe Van Holsbeke, Servaas Breyne, Frederik Simoen en Philippe Strijk) won van La Grande Harmonie en Le Sabre Noir en tooiden zich met goud. Nog op sabel, maar bij de dames junioren (met Alexandra Gevaert, Hélène Derde en Floriane Aelvoet), werd opnieuw zilver voor Gent weggelegd. Net als bij de senioren wonnen De Klauwaerts de competitie op sabel in ploeg.

The golden boys: sabel senioren en degen junioren! Foto: Anne Lapin-Leybaert.

The golden boys: sabel senioren en degen junioren! Foto: Anne Lapin-Leybaert.

In het Bulgaarse Plovdiv werd intussen het EK U23 geschermd. Maxime Baekelandt (degen) werd 56ste na verlies van de te sterke Hongaar Levente Buta. Op sabel strandde Jules-Emile De Visscher met 1 overwinning in de voorronde. Clubgenoot Arnaud Bottecchia won 2 van de 6 partijen, maar moest in de T64 met 8/15 de duimen leggen tegen de Roemeen George Iancu. Bottecchia werd 37ste op 50 deelnemers.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 02/05/2016

Gentse schermers domineren en kleuren podium Belgisch Kampioenschap blauw

Het Belgisch Kampioenschap senioren werd afgelopen weekend georganiseerd in Geldenaken en zowel op degen als op sabel stuurde de Gentse Sint-Michielsgilde een groot aantal schermers uit. En met succes!! Met 2x goud, 4x zilver en 2x brons eisten de Gentse schermers een groot deel van de medailles op.

In de degencompetitie tekenden 19 heren en 5 dames van de Gentse Gilde present. Evert Bleus toonde zich in erg goede doen door met weinig training de 1ste plaats van het tussenklassement na de poule op te eisen. Na enkele uiterst spannende wedstrijden en een heroïsche wedstrijd een finale waardig (zo won Stijn Windels met 15/14 van David Orozco – Maison Escrime) stootte de Confrérie met 6 schermers door naar de Tabel 16 en zelfs naar de kwartfinale. Junior Simon Lapin won er van clubgenoot Laurent Ghijs en Robrecht Van Cleemput won met 15/14 van wapenbroeder Robin Ponnet. Evert Bleus en Bert De Mets schakelen Gaspard Regibeau (CE Charlemagne) en Thibault Ferrage (CE Bessemans) uit.

Met 4 schermers in de halve finale verzekerden de Gentse degenschermers zich van de 4 medailles. Onder het alziend oog van trainers Marcel Van Laecke, Yoeri Van Laecke en Werner Huysmans won Van Cleemput met 15/9 van Bleus en De Mets won van de jongere Lapin. In de finale leidde De Mets al snel met 12/6; en even later verzekerde de 25-jarige Bert De Mets zich van een nieuwe nationale titel.

Degentoppers vlnr: Bert De Mets, Simon Lapin, Evert Bleus, Shawnee Weynants, Robrecht Van Cleemput, Robin Ponnet en Laurent Ghijs. Foto: Tamara Verleyen.

Degentoppers vlnr: Bert De Mets, Simon Lapin, Evert Bleus, Shawnee Weynants, Robrecht Van Cleemput, Robin Ponnet en Laurent Ghijs. Foto: Tamara Verleyen.

Bij de dames werd Camille Bourgeus 8ste na verlies van de bronzen medaillehouder Gaëlle Kremer (SA Wezowski); terwijl Shawnee Weynants in de kwartfinale won van Nathalie Vandewalle (Maison Escrime). In de halve finale zegevierde Weynants over Kremer, wat haar net als vorig jaar in de finale bracht. Daar bleek Axelle Wasiak (Flanders Fencing) de sterkste op de piste, Wasiak won met 15/11 en pakt het goud.

In de sabelcompetitie waren alle ogen gericht op kersvers olympiër Seppe Van Holsbeke.

Onder nationale persaandacht schermde Van Holsbeke zich ontspannen naar de halve finales, waar hij met 15/5 won van een goed schermende Adrien Poizat (Sabre Noir). Grootste uitdager en clubgenoot Jules-Emile De Visscher volgde naadloos door met 15/5 te winnen van de talentvolle Arne De Ridder (De Klauwaerts).

De finale werd dus geschermd tussen Van Holsbeke en De Visscher. Met 3/6, 6/8, 9/11 en 11/11 tussenstanden was het duidelijk dat De Visscher schermde voor de overwinning. Van Holsbeke kwam 14/11 voor, maar De Visscher slaagde er zich uiterst spannende 14/14- cijfers uit de brand te slepen. Maar Van Holsbeke gaf geen duimbreed toe en won met een laatste  afgemeten treffer voor de 11de keer de nationale titel bij de senioren!!

Seppe Van Holbeke wordt voor de 11de keer Belgisch Kampioen Senioren! Foto: Luc Gevaert.

Seppe Van Holbeke wordt voor de 11de keer Belgisch Kampioen Senioren! Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames werd Manon Bloch (SMG) knap 8ste en een geblesseerde Hanne Cooreman werd 6de . Internationale belofte Alexandra Gevaert won met 15/11 van Jolien Abrams (Parcival), maar verloor de finale met 12/15 nipt van de Ukraïnse Nina Kozlova (Parcival). Zilver voor Gevaert!

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 25/04/2016

Simon Lapin en Alexandra Gevaert terug van WK schermen in Bourges

Met 13 Belgen naar het Wereldkampioenschap schermen voor cadetten en junioren in het Franse Bourges…. De Gentse schermers Simon Lapin (degen -59ste) en Alexandra Gevaert (sabel-55ste) waren in ieder geval van de partij en gaven het beste van zichzelf bij de junioren!

In de degencompetitie wist Simon Lapin zich in het gezelschap van 175 tegenstanders, waarvan nog 3 Belgen. De 18-jarige schermer uit Mariakerke (Gent) won de helft van de wedstrijden in de voorronde; dit leverde hem een 100ste plaats op. Lapin won ook nog met 15/13 van de Amerikaan Ivan Zagoruiko Zykov, maar dan verloor hij met 4/15 van de Italiaan Federico Vismara. Met een 59ste plaats op 176 deelnemers eindigt Simon Lapin in de Tabel 64 en kan hij terugkijken op een goed resultaat.

Simon Lapin - foto: Luc Gevaert.

Simon Lapin – foto: Luc Gevaert.

Ook sabeltalent Alexandra Gevaert (Sint-Michielsgilde Gent) startte op haar beurt met 3x winst in 6 partijen, wat haar een comfortabele 58ste plaats in het tussenklassement opleverde. Gevaert won in de Tabel 128 met 15/6 van de Egyptische Logayn Faramawe, maar moest in de volgende ronde met 7/15 de duimen leggen tegen de latere nummer 6 van het WK Margaux Rifkiss (Fr). Alexandra Gevaert werd 55ste ; ook zij kan tevreden terugkijken op haar deelname aan het WK!

Alexandra Gevaert - Foto: Luc Gevaert.

Alexandra Gevaert – Foto: Luc Gevaert.

De resultaten van alle deelnemende Belgen:

Sabel heren cadetten: Arne De Ridder (De Klauwaerts): 54/90. Sabel dames cadetten: Saartje Corteyn (De Klauwaerts): 32/82. Floret heren cadetten: Hugo Frères (CE Embourg): 40/110, Timothy Navas (Les 3 Armes): 55/110, Basile-Vladimir Fauconnier (RCSC-CEE Charleroi): 72/110. Sabel heren junioren: Arne De Ridder (De Klauwaerts): 94/149. Sabel dames junioren: Alexandra Gevaert (Sint-Michielsgilde Gent): 55/105. Degen heren junioren: Florian Dewandeleer (Brussels Fencing Club): 53/176, Simon Lapin (Sint-Michielsgilde Gent): 59/176, Felix Blommaert (Parcival):117/176, Samuel Roudbar (CE Bessemans): 130/176. Floret heren junioren: Stef De Greef (Brussels Fencing Club): 83/157, Tom Crnjak (CE Embourg): 124/157, Stef Van Campenhout (Omnisword): 146/157.

 

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 11/04/2016