Sabeltopper Van Holsbeke (Sint-Michielsgilde Gent) 27ste in Moskou, Athene lonkt

Begin maart werd topsporter Seppe Van Holsbeke (Sint-Michielsgilde Gent) nog 45ste op de Grand Prix for the Mol Cup, een wereldbekertornooi senioren in Boedapest (Hon).

Afgelopen weekend verbeterde hij dit resultaat door 27ste te worden op de wereldbekerwedstrijd in Moskou (Rus).

Sabeltopper Van Holsbeke heeft het tornooi van Moskou nochtans niet hoog op zijn favorietenlijstje staan: “ Uren in de file, niet zo best eten, een minder hotel en sneeuw….. Geen ideale omstandigheden om een wereldbekertornooi goed te starten” aldus Van Holsbeke.

De dag van de poules voelde Van Holsbeke zich dan ook niet echt kiplekker. Toch schermde hij 5x winst en incasseerde hij slechts 1x verlies, wat hem de 17de plaats van het tussenklassement opleverde. Aangezien enkel de Top 16 werd vrijgesteld van een 1ste  uitschakelingswedstrijd, moest Van Holsbeke meteen aantreden tegen de Rus Alexey Pisetsky. Pisetsky moest met 6/15 echter het onderspit delven.

In de T64 kende Van Holsbeke een meevaller: zijn tegenstander Richard Hübers (D) gaf forfait wegens een blessure, zodat de Gentenaar zonder inspanning naar de T32 ging.

Daar ontmoette Van Holsbeke de regerende wereldkampioen, Veniamin Reshetnikov en laatste Rus in de competitie. Van Holsbeke zag een 3/0 achterstand, maar kon toch met 6/3 leiden en met 8/7 voorsprong de rust in gaan. Ook na de rust ging de wedstrijd gelijk op, en wel tot 11/11, toen de Rus en latere nummer 3 een kloof sloeg en op 15/11 in zijn voordeel afklokte.

Volgens Van Holsbeke zat er meer in dan een 27ste plaats: “Van het resultaat ben ik niet zo tevreden, al moet ik erkennen dat de Rus Reshetnikov gewoon meer ervaring heeft. Ik ben wél tevreden over de manier waarop ik geschermd heb en op het feit dat ik koelbloedig ben gebleven in een zaal vol met Russen die tegen mij supporterden”.

Op 25 april 2014 wordt Van Holsbeke opnieuw op de loper verwacht voor het  Wereldbekertornooi van Athene. Naast de individuele competitie neemt Van Holsbeke deel aan de ploegcompetitie. Het is van 2007 geleden dat er op dergelijk niveau nog een Belgische sabelploeg  heren werd opgesteld. Van Holsbeke wordt bijgestaan door junioren Ian Dentant en Pieter De Vos (beiden De Klauwaerts) die hiermee een mooie uitdaging voorgeschoteld krijgen.

Foto: Luc Gevaert

Foto: Luc Gevaert

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 23/03/2014