Gentse Gilde met Blommaert en Lapin klaar voor EK en WK degen junioren

In het Finse Espoo werd afgelopen weekend een wereldbekertornooi voor degen junioren geschermd. Aan de start noteerden we 6 Belgen, maar slechts 2 van hen overleefden de eerste ronde. Toch werd de Belgische deelname er ééntje om niet te vergeten doordat Felix Blommaert (Sint-Michielsgilde Gent) zich van een 2de selectienorm voor deelname aan het EK én WK junioren verzekerde!

Met 234 deelnemers uit 36 landen was een breed deelnemersveld gegarandeerd. Samuel Roudbar (CE Bessemans) werd 187ste na 2x winst in de voorronde. Ook Simon Lapin (Sint-Michielsgilde Gent, 192ste) kende geen beste start en overleefde met 1/5 de voorronde niet. Clubgenoot Crijn Verwaal werd met 1 overwinning op 6 wedstrijden 200ste en Robbe Hemelaers (Parcival, 1/6) eindigde op de 212de plaats. Enkel Felix Blommaert en Nicolas Poncin (CE Gaumais) overleefden de 1ste ronde met elk 5x winst op 6 matchen.

Beiden werden vrijgesteld van de 1ste eliminatiewedstrijd. In de T128 schermde Blommaert met 15/11 winst een topmatch tegen de nr. 4 van de wereld Clement Dorigo (FR), terwijl Nicolas Poncin (69ste) met 13/15 nipt verloor van de Fin Oskar Kiljander.

Ook in de Tabel 64 toonde Blommaert zijn talent en progressie door met 13/15 tegen de Italiaan Federico Marenco wel erg dicht bij een nieuwe overwinning aan te leunen. Maar verlies of niet, voor Felix Blommaert werd zijn deelname beloond met een mooie 46ste plaats en het behalen van een 2de selectienorm voor deelname aan het EK en WK voor junioren in Plovdiv (Bul).

Het Belgische Team vlnr: Yoeri Van Laecke, Etienne Gilles, Nicolas Poncin, Samuel Roudbar, Felix Blommaert en Simon Lapin. Foto: Anne Lapin-Leybaert.

Het Belgische Team vlnr: Yoeri Van Laecke, Etienne Gilles, Nicolas Poncin, Samuel Roudbar, Felix Blommaert en Simon Lapin. Foto: Anne Lapin-Leybaert.

Op zondag werd de ploegcompetitie geschermd en voor België traden Roudbar, Poncin, Lapin en Blommaert opnieuw op de piste. Het Belgische team won na een sterke wedstrijd met 45/37 van gastland Finland. Van de latere nr. 1 Italië verloren de Belgen ondanks een goede start met 31/45 om dan in de wedstrijd om plaats 9-16 met het kleinste verschil (35/34) te winnen van Noorwegen. In de T12 bleek Tsjechië net te sterk (41/45) en ook tegen Estland kon België net geen vuist maken; het werd 32/45. België eindigde op de 12de plaats in de competitie, wat een 14de plaats op de wereldranking voor ploegen betekent. Ook voor de ploeg ligt een deelname aan het EK en WK junioren dus voor het grijpen.

Bondscoach junioren en trainer Yoeri Van Laecke was met collega coach Etienne Gilles ter plaatse en is maar wat tevreden met de resultaten: “Simon Lapin komt door zijn 3de plaats in Bahrein en zijn 45ste plaats op de wereldranking al in aanmerking voor deelname aan het EK en WK. En Nu haalt Felix ook nog een 2de selectienorm! En ook de ploeg draait goed, dat belooft!”

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 23/01/2017