Floretzilver voor Julien Kalmar en Lars Toch, Robin Clercx haalt 1ste EK-norm

Afgelopen weekend schermden zowel de floret- als de degenschermers van de Gentse Sint-Michielsgilde in Duitsland. En op beide wapens werden puike resultaten neergezet met 2x zilver op floret en een EK-norm op degen.

In het Duitse Osnabrück tekenden 164 degenschermers (waarvan 13 Belgen) present op het juniorentornooi. Van onze Gentse schermers wisten Simon Lapin, Robin “Roro” Clercx en Felix Blommaert zich met uitmuntende tussenresultaten na de poulerondes opmerken.

Samuel Roudbar ( 30ste, Felix Blommaert (22ste), Nicolas POncin (34ste en Simon Lapin (33ste). Foto: Johan Blommaert.

Samuel Roudbar ( 30ste, Felix Blommaert (22ste), Nicolas POncin (34ste en Simon Lapin (33ste). Foto: Johan Blommaert.

Blommaert verloor pas in de T32 tegen de latere nummer 3 Loyola Neisser (CE Pommeau d’Or), hij werd mooi 22ste. Crijn Verwaal (55ste) won van Nico Hünniger (D) in de T64 maar verloor vervolgens met zeer aanvaardbare 12/15 cijfers van André Hoch (D). Een sterke Simon Lapin wist zich na 5/6 en zelfs 6/6 winst tot op de 1ste plaats van het tussenklassement te wrikken, maar verloor in de T64 met 12/15 van de Duitser Julian Kulozik, hij werd 33ste. Robin Clercx tenslotte schopte het tot een knappe 9de plaats en pakt hiermee zijn 1ste EK-kwalificatie van het seizoen. Na een zegetocht met winst van Tobias Weckerle (D, 15/10), Samuel Roudbar (CE Bessemans, 15/6) en – ondanks een ferme 2/7 achterstand en remonte naar 10/11 – toch verlies van Rudger Seidel (D), werd Clercx werd knap 9de en haalt hij een 1ste EK-norm van het seizoen binnen.

Robin Clercx: 9de en een 1ste EK-norm dit seizoen! Foto: Luc Gevaert.

Robin Clercx: 9de en een 1ste EK-norm dit seizoen! Foto: Luc Gevaert.

In Duisburg zagen we enkele jeugdige floretschermers aan het werk. Lars Toch (°2005) pakte zilver bij de pupillen. In de pouleronde won hij alle wedstrijden en nestelde hij zich comfortabel op de 3de plaats. Toch won na een vrijstelling in de T32 van de Duitser Maximilaan Jobst met zeer duidelijke 10/3-cijfers. In de 8ste finale overklaste hij Camren Wollner (D) met 10/2 en in de kwartfinale werd Justin Richtscheid met 10/4 uitgeschakeld. En ook Kilian Weber (D) kon een enthousiaste Toch (10/5 winst) niet stoppen. Deze eer was weggelegd voor Marcis Fricbergs uit Lithouwen, die het goud pakte. Zilver voor Lars Toch!

Zilver voor Lars Toch (uiterst links). Foto: Peter Toch.

Zilver voor Lars Toch (uiterst links). Foto: Peter Toch.

Nog in Duisburg schermden Joppe Reynaert en Julien Kalmar. Joppe Reynaert schermde een mooie 3/6 voorronde en won met 10/1 van Hendrik Cüppers (D). Vervolgens was er nipt verlies te verwerken, met 9/10 tegen Jorge Thönnes werd de talentvolle Reynaert 9de in de competitie.

Clubgenoot Julien Kalmar schermde zich naar een mooie 2de plaats. Pupil Kalmar tekende met 3/5 winst voor een vlotte poule en won van Jaan Müller (D, 10/1), Leonard Vellmanns (D, 10/7), nog eens Vellmanns (10/5) en Gys Reurekas (Ned, 10/2). In de finale bleek de Duitse topper Justin Arndt met 10/8 winst nog net iets te sterk. Vastberaden zijn vriend Arndt de volgende keer te kloppen neemt Julien Kalmar dit keer genoegen met mooi zilver. Dat belooft voor de toekomst!

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 07/11/2016