Medailleoogst in Embourg en Gent – Gentse schermers zijn op dreef

Met wedstrijden in onder andere Embourg, Gent en Riga werd het alweer een druk schermweekend. De inspanningen op de piste werden echter beloond met goud, zilver en brons. Opnieuw een geslaagd weekend voor de Gentse schermers!

Floretschermer Julien Kalmar pakte goud in Embourg nadat hij bij de miniemen en na een knap tornooi de finale won van de Belgische nr. 1 Alexandre Léonard (CE Neufchâteau). Léonard kon nochtans lange tijd een voorsprong van 2 punten houden. Kalmar kon dankzij aanhoudend dominant schermen tot een 8/8 gelijkstand terugkomen. Bij 9/9 was het de Gentenaar die de beslissende actie inzette en de gouden treffer maakte. Tornooiwinst voor Kalmar!

Op de 19de Flemish Open – een organisatie van de Gentse Sint-Michielsgilde – werd een sabelcompetitie voorzien voor pupillen, miniemen, ploegen, dames en heren. Bij de pupillen was het Jurre Devos die na winst van o.a. Birgen Danneels (De Klauwaerts, 15/10) en Quin Vercammen (De Klauwaerts, 15/3) en verlies van Mehdi Guezar (CE Wattrelos) brons won.

Flemish Open - pupillen. Foto: Luc Gevaert.

Flemish Open – pupillen. Foto: Luc Gevaert.

Marie Van Peteghem (SMG) werd bij de miniemen (19 deelnemers) knap 2de na 9/15 verlies van Laura Ziob (KSC Koblenz). Eerder won ze van Jérôme De Visscher, die 3de werd. Florimond Derde vervolledigde de Gentse Tabel 8 met een mooie 8ste plaats.

Flemish Open - miniemen. Foto: Luc Gevaert.

Flemish Open – miniemen. Foto: Luc Gevaert.

In de ploegcompetitie won de Belgische nationale ploeg (met Jules-Emile De Visscher, Pieter De Vos en Philippe Jacques) in de finale van Confrérie 1 (met Servaas Breyne, Frederik Simoen en Philippe Strijk). Confrérie 2 (met Alexandra Gevaert, Arnaud Bottecchia en Karel Toch) werd 3de.

In de individuele competitie bij de dames tekenden 35 deelneemsters uit 9 landen present. Alexandra Gevaert werd knap 8ste na 15/12 winst van de Britse Bridget Pleasant, en een spannende 15/14 winst van de Hongaarse Luca Laszlo. In de kwartfinale won de Duitse Léa Krüger met 15/10 van Gevaert. Bij de heren won Jules-Emile De Visscher in de T32 met 15/7 van Hyppolite Courbier (F), verder won hij met 15/6 van Carsten Wüst (D). In de kwartfinale botste De Visscher op de latere winnaar van het tornooi, de Turk Enver Yilderim, het werd 9/15 en De Visscher werd mooi 5de op 55 deelnemers uit 19 landen.

Flemish Open - ploegen. Foto: Luc Gevaert.

Flemish Open – ploegen. Foto: Luc Gevaert.

De Gentse degenschermers zagen we in het Letse Riga op een wereldbekertornooi voor junioren aan het werk. De 9 deelnemende Belgen kregen een erg zware bezetting te verwerken, en enkel Simon Lapin (Sint-Michielsgilde Gent), Samuel Roudbar (CE Bessemans) en Nicolas Poncin (CE Gaumais) slaagden er in zich na de pouleronde voor verdere deelname te kwalificeren. In de volgende ronde won Lapin van de Braziliaan Alvaro Donato, maar daarna verloor hij met 10/15 van de Hongaar Tibor Andrasfi en werd 106de. Clubgenoten Felix Blommaert en Robin Clercx werden respectievelijk 166de en 195ste op 229 deelnemers.

In de ploegcompetitie schopte Team Belgium het tot de 11de plaats. Na winst van Slowakije en verlies van Hongarije werd het Belgische team in de herkansingsronde verwacht. Maar na een mindere match verloren de Belgen met 38/45 van Denemarken en met 41/45 nipt van Polen.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 16/10/2016