Brons voor Verstraete en De Witte, Simon Lapin haalt selectienorm EK in Finland

Terwijl Seppe Van Holsbeke de 18de Flemish Open won in Gent, werd de Gentse eer ook in Chaudfontaine (B) en in het Finse Turku verdedigd. Naast mooie sportieve resultaten, werd er brons voor Mathias-Alexander Verstraete, een 1ste plaats bij de allerjongsten voor Babette De Witte (of 3de in de gemengde competitie) én een selectienorm EK voor Simon Lapin op degen junioren behaald.

Het 16de Tournoi International de Chaudfontaine 2015 verwelkomde 34 deelnemers. De voorronde zorgde voor een 1ste schifting met als 1ste Gentse afvaller Elias Deconinck, hij werd 33ste.  De overige Confréristen William Janssens, Ruben Mels, Joris Pockelé en Mathias–Alexander Verstraete haalden vrij vlot de uitschakelingsronde. In de T32 stond Janssens (19de) tegenover Alexandre Delattre (RCSC CEE Charleroi) en eventjes leek hij hem op de knieën te krijgen, echter na 11/13 voorsprong kreeg Delattre het toch voor elkaar met 15/13 te winnen. Joris Pockelé (24ste) haalde nog een 5/15 tegen de hoger gerangschikte Jean-Malo Pinpin (CREA). Ruben Mels (20ste) verloor met 10/15 van Nicolas Kemp (CREA). Mathias-Alexander Verstraete verkeerde na een blessure en de bijhorende rust in goeie vorm en won met 15/10 van Yannick Rombaux (RCSC CEE Charleroi). In de T16 kwam Verstraete uit tegen Maxime Habran (CE Braine l’Alleud) en opnieuw won hij met 15/10. Ook Kévin Renier (SC Latem-Deurle) kon Verstraete niet verschalken, het werd 11/15. In de halve finale werd Verstraete echter gestopt door Tim Lucas uit Bonn. Het werd 15/6 in het voordeel van de Duitser, en Mathias-Alexander Verstraete haalt een schitterende bronzen plaats in deze competitie.

Mathias-Alexander Verstraete. Foto: Kurt Verstraete.

Mathias-Alexander Verstraete. Foto: Kurt Verstraete.

Bij de poussins (U10) werd in 2 poules geschermd en wist Babette De Witte (°2006, SMG)  tussen de 16 deelnemers haar mannetje te staan; zij veroverde eeen mooie 4e plaats, wat zich bij de allerkleinsten vertaalt in een gedeelde eerste plaats. Bij de Pupillen (U12) stonden in totaal 37 schermers op de piste. Briecq Bauwelinck (°2004, SMG) werd knap 6de na 2/8 verlies van de sterkere Arthuro Carvello (RCSC CEE Charleroi). Clubgenoot Gilles De Witte won met een zeer spannende 8/6 winst van Kean Horvath (CE Damocles). Ook Lars Toch schermde op het scherpst van de snee. Hij verloor met 8-1 van Oscar Geudvert (CE Neufchâteau), de latere zilveren medaillewinnaar. Toch werd als eerstejaars pupil mooi 7de. Gilles De Witte schermde zijn halve finale tegen Carvello. Een flinke portie strijdlust kon niet verhinderen dat hij met 6/8 nipt verloor en zo een bronzen medaille kon ophalen. Ondertussen werden de andere plaatsen uitgeschermd. Timon Clercx (°2005, SMG) bleef in zijn tableau winst na winst boeken en haalde een mooie 17de plaats. Wapenbroeder Joppe Reynaert (°2004, SMG) schermde zijn 1ste wedstrijd en eindigde verdienstelijk op de 25ste plaats.

DSC07050

Maar ook in het Finse Turku werd geschermd. Kamiel Peeters won 2 van de 6 partijen in de poule maar verloor van de Pool Wojciech Lubieniecki (12de) met 15/8, hij werd 117de op 175 deelnemers. Henri De Clercq kampte met bagageperikelen en moest het stellen met geleend materiaal en een blessure, hij werd 163ste. Het beste resultaat werd neergezet door Simon Lapin. Na 4/6 in de poule won hij in de T128 met 15/13 van de Italiaan Abate, om vervolgens in de T64 met het kleinste verschil en dus 14/15 te verliezen van de latere bronzen medaillehouder Wesley Johnson (USA).

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 19/10/2015