Gouden weekend voor Gentse schermgilde na 5x goud en 1x brons op BK in ploeg

Het Belgisch Kampioenschap junioren en senioren werd dit jaar georganiseerd door de Gentse Sint-Michielsgilde. En niet alleen in de organisatie werd de leidende rol voor de oudste schermvereniging ter wereld weggelegd. Met maar liefst 5 gouden titels en 1x brons bevestigde de Gilde als best presterende schermvereniging in België en werden zij opnieuw gelauwerd met de Prijs van de Koning.

Op de 1ste wedstrijddag kwamen degenschermers Laurent Ghijs, Robin Ponnet, Maxime Baekelandt en Felix Blommaert op de piste. Na een vrijstelling in de T16, won het Gentse team met 45/32 vlot van La Grande Harmonie. In de halve finale bleek ook de ploeg van CE Gaumais niet sterk genoeg, het werd 45/27. In de finale nam de ploeg van de Sint-Michielsgilde Gent het op tegen titelverdediger La Maison de l’Escrime. Het werd een erg spannende wedstrijd, maar uiteindelijk was het Laurent Ghijs (SMG) die met tactisch en prachtig schermen zijn ploeg met 42/40 de  overwinning bezorgde. Goud dus voor de Gentse Sint-Michielsgilde in de seniorencompetitie!

We are number 1!!!! Sabel en degen aan de top! Foto: Luc Gevaert.

We are number 1!!!! Sabel en degen aan de top! Foto: Luc Gevaert.

Op zondag was het aan de junioren degen heren om hun titel te verlengen. Iets minder deelnemers hier, maar met 8 ploegen toch geen zwakke competitie. Voor SMG bestond de ploeg uit Crijn Verwaal, Robin Clercx, Simon Lapin en -net zoals de dag ervoor bij de senioren- Felix Blommaert. En ook de junioren mochten na een vrijstelling in de T8 direct aantreden in de halve finale. Na een overwinning van CE Gaumais wonnen de junioren ook hun finale tegen La Maison de l’Escrime. Met een duidelijk verschil in score 45/34 stond er geen maat op de juniorenploeg. Zij sloten net als de senioren degen heren het BK per ploeg af met goud.

Ook op zondag werd er veel Confrérie-blauw gespot!nFoto: Luc Gevaert.

Ook op zondag werd er veel en schoon Confrérie-blauw gespot! Foto: Luc Gevaert.

Maar ook enkele dames vertegenwoordigden de Gentse Gilde! Bij de dames senioren degen zagen we Shawnee Weynants, Ellen De Landtsheer, Camille Bourgeus en Isabelle Thielen; zij verloren hun wedstrijd tegen Flanders Fencing met 39/45. In de strijd om brons trokken ze wel aan het langste eind en na een 45/41 winst van La Maison de l’Escrime, konden zij met een bronzen medaille terugkijken op een degelijk BK per ploeg.

Op sabel telden we nog eens 3 gouden medailles. De heren junioren (met Karel Toch, Philippe Strijk, Arnaud Bottecchia en Elias Hemelsoet) wonnen met 45/41 nipt van De Klauwaerts. Ook in de damenscompetitie senioren haalde de Confrérie (met Alexandra Gevaert, Hanne Cooreman, Nan Van Rijckeghem en Kathleen Kets) het van De Klauwaerts, het werd 45/39. Een 3de gouden plak werd opgeëist door de heren senioren op sabel. Daar streden Seppe Van Holsbeke, Jules-Emile De Visscher, Arnaud Bottecchia en Philippe Strijk opnieuw tegen De Klauwaerts, het werd 45/25. Eerder won Team Confrérie het met 45/18 al van Parceval.

Jacob De Vriendt en Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 08/05/2017

Goud, zilver en brons – vruchtbaar weekend voor Gentse schermers

Het Belgisch Kampioenschap voor senioren is het hoogtepunt van het nationale schermcircuit en dat betekent dat de Gentse schermers hun beste beentje voorzetten. Met maar liefst 18 degenschermers, 1 floretschermer en 15 sabelschermers kleurde het op en naast het podium Gildeblauw.

Op zaterdag schermden de senioren degen. Bij de heren tekenden 15 schermers van de Sint-Michielsgilde Gent (SMG) present. Slechts 5 daarvan konden doorstoten naar de T16. Robrecht Van Cleemput moest de duimen leggen voor Nicolas Poncin (CE Gaumais). Laurent Ghijs werd in een bloedstollende wedstrijd met 14/15 uitgeschakeld door clubgenoot Felix Blommaert. Ook Maxime Baekelandt en Robin Ponnet wonnen hun wedstrijd; zij gingen door naar de laatste 8.

In de kwartfinale konden Blommaert en Ponnet hun wedstrijd niet winnen, zij werden 8ste en 6de. Enkel Maxime Baekelandt bleef dus in de running voor een medaille. Hij had er al een zware dag opzitten na een 6/6 in de voorronde en winst van Louis-Florent Sion (Damoclés), Maxence Begon (CE Braine l’Alleud), Julian Bellemans (Parcival), Jean Stock (La Grande Harmonie) en Nicolas Poncin (CE Gaumais). In de finale moest Baekelandt het opnemen tegen François-Xavier Ferrot (CE Gaumais). Baekelandt verloor de wedstrijd met 7/10 maar ging met een mooie 2de plaats en zilver tevreden naar huis.

BK senioren degen, met op de 2de plaats Maxime Baeckelandt, op de 6de plaats Robin Ponnet en op nr. 8 Felix Blommaert. Foto: Johan Blommaert.

BK senioren degen, met op de 2de plaats Maxime Baeckelandt, op de 6de plaats Robin Ponnet en op nr. 8 Felix Blommaert. Foto: Johan Blommaert.

Bij de senioren degen dames streden Isabelle Thielen, Shawnee Weynants en Ellen De Landtsheer voor een plaats op het podium. Thielen kon in de voorronde geen enkele wedstrijd winnen en werd 23ste. Ellen De Landtsheer en Shawnee Weynants konden doorstoten naar de T16. De Landtsheer moest het opnemen tegen Alice Nyssens (CE Bessemans). Zij haalde het met 11/15 niet en strandde op de 11de plaats. Tot slot Weynants, zij moest het in de T16 opnemen tegen de latere nr. 1 Nathalie Vandewalle (La Maison de l’Escrime). Weynants verloor met 11/15 en werd 9de.

Luc Gobyn was de enige Gentse floretschermer die zich op de BK-piste waagde, maar hij haalde de uitschakelingswedstrijden net niet.

In de sabelcompetitie won Seppe Van Holsbeke voor de 12de keer de nationale titel. Van Holsbeke schakelde Jules-Emile De Visscher uit met 15/5. Laatstejaarscadet Philippe Strijk stuntte door zich naar een knappe 3de plaats te schermen en ook Elias Hemelsoet -die nog een jaar jonger is – toonde zijn talent door op dit BK senioren een 5de plaats op te eisen.

De sabelbende: top op en naast de piste! Foto: Luc Gevaert.

De sabelbende: top op en naast de piste! Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames won Alexandra Gevaert het nationale goud; zij won met 15/5 van Saartje Corteyn (De Klauwaerts). Floriane Aelvoet schermde eveneens een mooi parcours en liet zich na winst van de ervaren Sylvie Delsaux (CRE La Sauvenière) brons omhangen. Manon Bloch werd mooi 6de na winst van Margot Renckens (De Klauwaerts) maar verlies van clubgenote Gevaert. Kathleen Kets werd 7de na een vlotte  15/4 overwinning van Auriane Poncin (CE Embourg), maar 5/15 verlies van Jolien Corteyn (De Klauwaerts), die later 3de werd.

Jacob De Vriendt en Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 01/05/2017

Gevaert en De Visscher terug van EK U23 en klaar voor BK senioren

Sabelschermers Alexandra Gevaert en Jules-Emile De Visscher werden 24ste en 33ste op het EK U23 in het Wit-Russische Minsk. Een prestatie die hen meteen in koers zet voor het Belgisch Kampioenschap senioren dat volgende week wordt geschermd.

De 20-jarige Alexandra Gevaert (Sint-Michielsgilde Gent) schermde een zeer goede voorronde met 4/6 winstpartijen. Als 16de in het tussenklassement moest Gevaert het in de T32 opnemen tegen de Italiaanse Camilla Fondi, die met 15/6 het pleit won. Gevaert werd 24ste op 41 deelneemsters.

Alexandra Gevaert - foto: Hua Cai

Alexandra Gevaert – foto: Hua Cai

Jules-Emile De Visscher - foto: Hua Cai

Jules-Emile De Visscher – foto: Hua Cai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de heren zagen we 2 Belgen aan het werk. Pieter De Vos (De Klauwaerts) won na 2/5 in de voorronde met 15/12 knap van de Bulgaar Anton Davydzenka. De Vos werd 29ste op 51 deelnemers. Jules-Emile De Visscher (Sint-Michielsgilde Gent) schermde met 3/6 een betere voorronde, maar kon in de T64 met 7/15 verlies het niet halen van Sorin Eftimie (ROU). De Visscher werd 33ste.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 23/04/2017

10 medailles voor Gentse schermjeugd op Belgisch Kampioenschap in Ronse

Op het Belgisch Kampioenschap voor cadetten en junioren (in Ronse, georganiseerd door KSSMA), wisten de Gentse schermers opnieuw mooie prestaties neer te zetten. Met maar liefst 10 medailles gingen ze niet met lege handen naar huis. De senioren schermden intussen een mooi parcours in het Franse Roubaix.

Op zaterdag schermden de cadetten en op degen zagen we William Janssens met een bronzen plak op het podium. Janssens schermde 4/6 in de voorronde en kwam pas goed op dreef na winst van Mathias Van Quathem (Wezowski), Clément Tison (CEBA) en Antoine Plomteux (RCSCC). In de halve finale verloor Janssens met 11/15 van Louis Mariage (CE Détaille). Bij de dames werden Ellen De Landtsheer en Aïcha Alicia Cazaerck respectievelijk 14de en 13de.

Bij de heren op sabel werd Philippe Strijk 2de, hij moest met 13/15 nipt de duimen leggen tegen de latere nr 1 Arne De Ridder (De Klauwaerts, die op zondag ook het goud bij de junioren won). Elias Hemelsoet werd 3de. Bij de dames domineerden de zusjes Corteyn (De Klauwaerts), Nan Van Rijckeghem en Floriane Aelvoet (beiden SMG) deelden het brons.

Toppers op het BK junioren!! Foto: Johan Blommaert

Gentse toppers op het BK junioren!! Foto: Johan Blommaert

Bij de junioren schermde Simon Lapin (2de) een memorabele finalewedstrijd tegen de op papier ongenaakbare Neisser Loyola (CE Charlemagne). Het werd 14/15 voor Neisser, Lapin schermde de match van de dag en pakte verdiend een eremedaille. Clubgenoot Felix Blommaert pakt brons. Nog bij de junioren stuntte tweedejaarscadet Elias Hemelsoet (SMG) door na een uiterst spannende match met 15/13 te winnen van clubgenoot Arnaud Bottecchia. Hemelsoet claimt dus dubbel brons, bij de junioren deelt hij de 3de plaats met Karel Toch (ook SMG). Ook Nan Van Rijckeghem slaat een dubbelslag door ook bij de junioren brons te pakken. Zij schermde een puike 14/15 tegen Saartje Corteyn (De Klauwaerts).

Maar niet alleen onze cadetten en junioren stonden op de piste! In het Franse Roubaix zagen we Alexandra Gevaert, Jules-Emile De Visscher en Laurent Van Strijthem (101ste) aan het werk. Alexandra “Lexie” Gevaert werd mooi 22ste op 67 deelneemsters, zij moest met 12/15 nipt de duimen leggen tegen Marie Lecocq. Een ambitieuze Jules-Emile De Visscher schopte het tot een mooie 16de plaats na een volgens eigen zeggen matige pouleronde. Talent heeft tijd nodig moet hij gedacht hebben en De Visscher schermde zich vervolgens vlot naar de T16. Arthur Zatko (F) bleek een harde dobber en gaf niet toe aan de aanvallen van de Belg. Jules-Emile De Visscher eindigde op een mooie 16de plaats.

In Roubaix (vlnr): Pieter De Vos, Paul Corteyn, Philippe Jacques, Alexandra Gevaert, Jules-Emile De Visscher en Lauent Van Strijthem. Foto: Luc Gevaert

In Roubaix (vlnr): Pieter De Vos, Paul Corteyn, Philippe Jacques, Alexandra Gevaert, Jules-Emile De Visscher en Laurent Van Strijthem. Foto: Luc Gevaert

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 21/03/2017

Gentse schermers present op EK cadetten/junioren en Challenge Maître Piedfer

Schermen op het hoogste niveau…. Een delegatie Belgische schermers mocht zich op het EK voor cadetten en junioren de afgelopen weken meten met de Europese top. En natuurlijk zagen we ook een aantal Gentse deelnemers tussen deze toppers!! Maar ook in de historische lokalen van de Sint-Michielsgilde Gent werd geschermd. Jules-Emile De Visscher won er de 10de Challenge Maître Piedfer en stapt hiermee in de voetsporen van Seppe Van Holsbeke.

Het Europees Kampioenschap voor cadetten en junioren werd in het Bulgaarse Plovdiv geschermd. Bij de dames op sabel telden we 69 deelneemsters. Jolien Corteyn (De Klauwaerts) werd 25ste, zus Saartje werd 38ste. Nan Van Rijckeghem (SMG) schermde na een ietwat aarzelende start een pak dominanter en liet zich niet wegschermen door de meer ervaren meisjes. Met een goede 48ste plaats toonde zij haar potentieel. Ook Floriane Aelvoet (66ste) genoot van de unieke ervaring. In ploeg werd het Belgische team 12de op 15 ploegen na 36/45 verlies van Turkije.

De Belgische sabelschermers cadetten. Foto: Hua Cai.

De Belgische sabelschermers cadetten. Foto: Hua Cai.

Bij de heren cadetten op sabel scoorde Arne De Ridder (De Klauwaerts) een puike 18de plaats op 73 deelnemers. Alexandre Poizat (Sabre Noir) werd 52ste. De 54ste plaats was weggelegd voor Gentenaar Elias Hemelsoet die op zijn eerste EK met 2x winst en 1x 4/5 verlies een mooie start maakte. Maël Prossé (De Klauwaerts) werd 62ste. Philippe Strijk schermt onder Nederlandse vlag, maar traint in Gent. Bijgestaan door coach Servaas Breyne schermde hij zich na een zware poule maar degelijk schermen tot de 47ste plaats.

Ook bij de junioren werden Confréristen gespot! Op sabel werd Arnaud Bottecchia 47ste op 64 deelnemers, Arne De Ridder stuntte opnieuw met een knappe 19de plaats.

Op degen overleefden alle Belgen de voorrondes. In de T128 verloor Samuel Roudbar (CE Bessemans) van  de Pool Wojciech Lubieniecki en werd 76ste. Simon Lapin (SMG) werd 69ste na 9/15 verlies van Georgiy Buyanov (Rus). Felix Blommaert (SMG) en Nicolas Poncin (CE Gaumais) stootten door naar de volgende ronde. In de T64 was de Brit Matthew Cooper te sterk voor een vermoeide Blommaert (40ste). Poncin bleek echter niet te stuiten en won partij na partij. Pas in de kwartfinale werd hij gestopt door de Duitser Rico Braun. Maar met een fantastische 8ste plaats kan de jonge Poncin trots zijn op een topprestatie én een topresultaat! De Belgische ploeg werd 16de op 23 deelnemende teams.

Het Belgische Team vlnr: Yoeri Van Laecke, Etienne Gilles, Nicolas Poncin, Samuel Roudbar, Felix Blommaert en Simon Lapin. Foto: Anne Lapin-Leybaert.

Het Belgische Team vlnr: Yoeri Van Laecke, Etienne Gilles, Nicolas Poncin, Samuel Roudbar, Felix Blommaert en Simon Lapin. Foto: Anne Lapin-Leybaert.

In eigen huis werden tradities in ere gehouden. Reeds voor de 10de maal werd de Challenge Maître Piedfer geschermd, een clubwedstrijd op sabel waarbij ook de degenschermers worden uitgenodigd de sabel ter hand te nemen. De Challenge werd gewonnen door Jules-Emile De Visscher, 2de werd Alexandra Gevaert. Eerste degenschermer was Maxime Baekelandt op een mooie 10de plaats op 19 deelnemers.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 13/03/2017

3x goud, 1x zilver en 2x brons voor Gentse schermers in Luik

Afgelopen weekend werd in Luik het Belgisch Kampioenschap Veteranen geschermd. Tegelijkertijd was er ook een seniorentornooi op degen, en in beide competities wisten Gentse schermers meerdere plaatsen op het podium te bemachtigen!

Gentse sabel- en degenschermers ontmoeten elkaar in Luik. Foto: Dominique.

Gentse sabel- en degenschermers ontmoeten elkaar in Luik. Foto: Dominique.

De grootste medailleoogst was weggelegd voor de veteranen (40+) van de Gentse Sint-Michielsgilde. Schermtrainer Olivier Antonis loste de verwachtingen in door vlot de Belgische titel te pakken, hij won van Quintin Deltour (Sabre Noir). Dimitri Hemelsoet toonde zijn talent en doorzettingsvermogen door na 10/9 winst een bronzen medaille op te eisen in dezelfde V1-categorie. Kathleen Kets verlengde voor de 3e maal haar titel bij dames maar was vooral tevreden om na een lange blessureperiode terug comfortabel op de piste te kunnen staan. Alain Thielemans schermde zowel in de sabel- als in de degencompetitie en werd de en 8ste. Maar ook in de V2-competitie (50-59 jaar) viel er een gouden medaille te noteren; deze werd toegekend aan Godefroid Bottecchia (eveneens Sint-Michielsgilde Gent). Met 3x goud en 1x brons lieten de Gentse veteranen zich gelden!

Tegelijkertijd werd het Tournoi Notger op degen geschermd. Olivier Burez werd met 11/15 uitgeschakeld door de boomlange en zeer ervaren Jean Stock (La Grande Harmonie) en werd 17de op 38 deelnemers. Evert Bleus (7de) won na een goede pouleronde en vrijstelling in de T64 met 15/7 van Yannick Van Eetvelde (CE Embourg) en ook Jan Somers (Ned) moest in Bleus zijn meerdere erkennen. In de kwartfinale toonde Bleus zich sterk tegen de latere nummer 1 François-Xavier Ferot, maar Ferot won het pleit met 15/11.

Nog in de kwartfinale wonnen zowel Maxime Baekelandt als Laurent Ghijs erg vlot elk hun match wat ervoor zorgde dat de beide Confréristen het in de halve finale tegen elkaar moesten opnemen. De supporters smulden van een zeer gelijk opgaande match, met voorsprong en achtervolging voor beide schermers. Het kwam tot een spannende 13/14 en een laatste aanval van de 22-jarige Baekelandt zorgde voor een dubbele treffer, en dus 15/14 winst voor Baekelandt.

In de finale zagen we opnieuw een mooi duel, al moest Baekelandt met het kleinste verschil (12/13) het onderspit delven tegen Ferot. Zilver voor Maxime Baekelandt en brons voor Laurent Ghijs, een mooi resultaat!

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 06/03/2017

Sint-Michielsgilde Gent bevestigt met 8 nieuwe medailles

Ook afgelopen weekend lieten de Gentse schermers zich van hun beste kant zien, met medailles op de 3 wapens in Sint-Martens-Latem, Ath en Embourg. Met 2x goud, 3x zilver en 3x brons werden maar liefst 8 medailles binnen gehaald. Opnieuw een mooi resultaat!

In Embourg werden afgelopen weekend verschillende wedstrijden geschermd. Marie Van Peteghem (Sint-Michielsgilde Gent) won knap de damescompetitie door te winnen van Dimana Markovska (Parcival). Bij de heren werd Lester Kurvers 2de na winst van Brecht Vanquaethoven (Parcival), Adrien Albertini (FR) maar verlies van de sterkere Alexandre Poizat (Sabre Noir). Clubgenoot Jacob Van Paassen kon een 0/6 achterstand mooi inlopen, maar verloor in de T16 erg nipt van Vanquaethoven en werd 10de.

Marie Van Peteghem wint goud in Embourg. Foto: Harry Pinson.

Marie Van Peteghem wint goud in Embourg. Foto: Harry Pinson.

Nog in Embourg werd het Universitair Kampioenschap geschermd. Op degen telden we 25 deelnemers en de Confréristen haalden allen een zeer mooie plaats. Na de 2 voorronden telden de schermers hun zeges: Maxime Baekelandt haalde 8/10, net als Kamiel Peeters. Youri De Brabander won 7 van de 10 partijen en Robin Ponnet zag een goede 6/10 verschijnen. In de kwartfinale schakelt Baekelandt wapenbroeder De Brabander uit. Peeters verliest met 8/15 van de latere nr 1 Gaspard Régibeau en werd 4de. In de halve finale komt Baekelandt opnieuw tegenover een clubgenoot te staan;  Ponnet wint de uiterst spannende partij met het kleinste verschil (14/15) maar verliest van Régibeau. Zilver en brons voor de degenheren!

Zilver voor Robin Ponnet, brons voor Maxime Baekelandt. Foto: CE Embourg.

Zilver voor Robin Ponnet, brons voor Maxime Baekelandt. Foto: CE Embourg.

Bij de dames werd Shawnee Weynants 2de na 12/15 tegen Delphine Groslambert (LEB).

Shawnee Weynants wordt 2de op het UK. Foto: CE Embourg.

Shawnee Weynants wordt 2de op het UK. Foto: CE Embourg.

Nog op degen zagen we Mathias-Alexander Verstraete en Aikin Jacobs op het podium. Net als vorige week in Hasselt deelden zij een mooie 3de plaats op het 1ste Internationale schermtornooi van Schermkring Latem-Deurle. William Janssens wordt 14de, Elias Deconinck 24ste en Joris Pockelé werd 26ste. Bij de dames werd Ellen De Landtsheer 7de en Aïcha Cazaerck 9de na een mooie competitie.

In Ath tenslotte zegevierde floretschermer Julien Kalmar door de Challenge Professeur Delfosse te winnen en een nieuwe gouden medaille op zak te steken. Kalmar trad als enige Vlaming op de piste en in een goede en sportieve sfeer kon het jonge florettalent na de pouleronde meteen naar de kwartfinale die hij net als de halve finale won. Maar ook in de finale zagen we een ontspannen Kalmar genieten van de wedstrijd en zich met 15/10 winst vlot naar e overwinning schermen! Goud voor Julien Kalmar!

Julien Kalmar won goud in Ath!. Foto: Michel Kalmar.

Julien Kalmar won goud in Ath!. Foto: Michel Kalmar.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 20/02/2017

Zilver voor Verwaal, brons voor Jacobs en Verstraete op nationaal circuit degen

Met 2x brons op zaterdag en 1x zilver op zondag werd het alweer een geslaagd weekend voor de Gentse degenschermers. De sabelschermers junioren schermden in het Franse Dourdan een wereldbekertornooi junioren; zij werden er 11de op 14 ploegen.

In Hasselt deelden Aikin Jacobs (brons), Mathias-Alexander Verstraete (brons), William Janssens (12de), Joris Pockelé (15de) en Elias Deconinck (17de, allen Sint-Michielsgilde Gent) de piste met 34 andere cadetten. De 5 Confréristen schermden een mooie voorronde, waardoor iedereen was vrijgesteld voor de T64. In de T32 verloor Deconinck met 12/15 nipt van Maxim Feltz (CREA Arlon). William Janssens verloor met het kleinste verschil van Arthur Renard (Detaille) en Joris Pockelé werd eveneens in de T16 met 8/15 uitgeschakeld door clubgenoot Jacobs. Zowel Jacobs als Verstraete schopten het tot de halve finale. Jacobs verloor er na een zeer mooie campagne met 14/15 van de latere nummer 1 Maxime Habran (CE Braine l’Alleud), terwijl Verstraete met 13/15 tegen Samuel Heijnen (Parceval) de duimen moest leggen. Knap brons voor Jacobs en Verstraete!!

Vlnr: Samuel Heijnen (Parcival, 2de), Maxime Habran (CE Braine l'Alleud, 1ste), Aikin Jacobs en Mathias-Alexander Verstraete (beide Sint-Michielsgilde Gent, beide brons). Foto: Xavier Habran.

Vlnr: Samuel Heijnen (Parcival, zilver), Maxime Habran (CE Braine l’Alleud, goud), Aikin Jacobs en Mathias-Alexander Verstraete (beide Sint-Michielsgilde Gent, beiden brons). Foto: Xavier Habran.

Op zondag deed junior Crijn Verwaal van zich spreken. Met 13 deelnemers schermde hij zich na de voorronde al naar een 3de plaats in de degencompetitie. Met 15/8 winst van Thomas Bauler (Damocles) en een erg nipte 15/14-winst van Nicolas Poncin (CE Gaumais), bereikte Verwaal de finale. Brice Bourguignon (Maison d’Escrime) won met een 8/7 score het pleit na een zenuwslopende match. Zilver voor Verwaal en goud voor Bourguignon!

In het Franse Dourdan schermden de Gentse sabeljunioren een laatste wereldbekertornooi. Arne De Ridder (De Klauwaerts) werd mooi 34ste op 147 deelnemers. Arnaud Bottecchia (SMG) werd 126ste na 1/6 in de voorronde. Ook Karel Toch (SMG, 134ste), Maël Prossé (De Klauwaerts) en Mattice Bosschem (SMG, 139ste), haalden de kaap van de pouleronde niet.

In de ploegcompetitie werd het Belgische team (met Bottecchia, De Ridder, Prossé en Toch 11de op 14 ploegen na verlies van Duitsland en Groot-Brittannië, maar winst van het team FIE en Kazakstan.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 13/02/2017

Gentse Gilde met Blommaert en Lapin klaar voor EK en WK degen junioren

In het Finse Espoo werd afgelopen weekend een wereldbekertornooi voor degen junioren geschermd. Aan de start noteerden we 6 Belgen, maar slechts 2 van hen overleefden de eerste ronde. Toch werd de Belgische deelname er ééntje om niet te vergeten doordat Felix Blommaert (Sint-Michielsgilde Gent) zich van een 2de selectienorm voor deelname aan het EK én WK junioren verzekerde!

Met 234 deelnemers uit 36 landen was een breed deelnemersveld gegarandeerd. Samuel Roudbar (CE Bessemans) werd 187ste na 2x winst in de voorronde. Ook Simon Lapin (Sint-Michielsgilde Gent, 192ste) kende geen beste start en overleefde met 1/5 de voorronde niet. Clubgenoot Crijn Verwaal werd met 1 overwinning op 6 wedstrijden 200ste en Robbe Hemelaers (Parcival, 1/6) eindigde op de 212de plaats. Enkel Felix Blommaert en Nicolas Poncin (CE Gaumais) overleefden de 1ste ronde met elk 5x winst op 6 matchen.

Beiden werden vrijgesteld van de 1ste eliminatiewedstrijd. In de T128 schermde Blommaert met 15/11 winst een topmatch tegen de nr. 4 van de wereld Clement Dorigo (FR), terwijl Nicolas Poncin (69ste) met 13/15 nipt verloor van de Fin Oskar Kiljander.

Ook in de Tabel 64 toonde Blommaert zijn talent en progressie door met 13/15 tegen de Italiaan Federico Marenco wel erg dicht bij een nieuwe overwinning aan te leunen. Maar verlies of niet, voor Felix Blommaert werd zijn deelname beloond met een mooie 46ste plaats en het behalen van een 2de selectienorm voor deelname aan het EK en WK voor junioren in Plovdiv (Bul).

Het Belgische Team vlnr: Yoeri Van Laecke, Etienne Gilles, Nicolas Poncin, Samuel Roudbar, Felix Blommaert en Simon Lapin. Foto: Anne Lapin-Leybaert.

Het Belgische Team vlnr: Yoeri Van Laecke, Etienne Gilles, Nicolas Poncin, Samuel Roudbar, Felix Blommaert en Simon Lapin. Foto: Anne Lapin-Leybaert.

Op zondag werd de ploegcompetitie geschermd en voor België traden Roudbar, Poncin, Lapin en Blommaert opnieuw op de piste. Het Belgische team won na een sterke wedstrijd met 45/37 van gastland Finland. Van de latere nr. 1 Italië verloren de Belgen ondanks een goede start met 31/45 om dan in de wedstrijd om plaats 9-16 met het kleinste verschil (35/34) te winnen van Noorwegen. In de T12 bleek Tsjechië net te sterk (41/45) en ook tegen Estland kon België net geen vuist maken; het werd 32/45. België eindigde op de 12de plaats in de competitie, wat een 14de plaats op de wereldranking voor ploegen betekent. Ook voor de ploeg ligt een deelname aan het EK en WK junioren dus voor het grijpen.

Bondscoach junioren en trainer Yoeri Van Laecke was met collega coach Etienne Gilles ter plaatse en is maar wat tevreden met de resultaten: “Simon Lapin komt door zijn 3de plaats in Bahrein en zijn 45ste plaats op de wereldranking al in aanmerking voor deelname aan het EK en WK. En Nu haalt Felix ook nog een 2de selectienorm! En ook de ploeg draait goed, dat belooft!”

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 23/01/2017

Gentse Sint-Michielsgilde op dreef met 2 nieuwe Belgische Kampioenen op sabel

Het Belgisch Kampioenschap voor pupillen (U12) en miniemen (U14) leverde de Gentse Sint-Michielsgilde maar liefst 2x goud, 2x brons en een resem mooie resultaten op. Tegelijkertijd schermden het kruim van de Belgische cadetten in het Roemeense Boekarest een selectiewedstrijd op sabel. En niet zonder resultaat!

Sabelschermer Jurre Devos spande toch wel de kroon door zowel bij de pupillen als bij de miniemen een podiumplaats op het BK op te eisen. De 11-jarige Devos pakte in zijn eigen leeftijdscategorie goud na 9x winst en 1x verlies in 2 poulerondes. Op zondag trad de kersverse kampioen opnieuw op de piste, ditmaal bij de oudere miniemen. En opnieuw hij zich opmerken: na 15/12 winst van clubgenoot Florimond Derde (SMG, 13de) en Arthur Smoos (CE Namur) verloor Devos pas in de halve finale van de latere winnaar Nand Prossé (De Klauwaerts). Jurre Devos nam dus naast goud dus ook een bronzen plak mee naar huis! En met Jérôme De Visscher (5de), Lou Dierendonck (6de) en Arnaud de Stas Richelle (7de) behoorden nog Gentse schermers bij de beste 8.

Jurre Devos met idool, trainer en Olympiër Seppe Van Holsbeke: nummer 1!!!! Foto: Liesbet Coysman

Jurre Devos met idool, trainer en Olympiër Seppe Van Holsbeke: nummer 1!!!! Foto: Liesbet Coysman

Maar ook bij de dames miniemen ging het goud richting Gent! Een strijdlustige Marie Van Peteghem (SMG) won alle partijen in de voorronde en werd na 15/7 winst van Lucie Napolitano (Le Sabre Noir) en 15/9 winst van Alix Deltour (Le Sabre Noir) een terechte Belgische Kampioene sabel miniemen!

Marie wint goud, Jurre brons bij de miniemen! Foto: Liesbet Coysman.

Marie wint goud, Jurre brons bij de miniemen! Foto: Liesbet Coysman.

Bij de floretschermers U12 noteerden we een mooie 4de plaats voor Lars Toch op 38 deelnemers. Pupil Toch beet de spits af met slechts 1x verlies in 2 gevarieerde poules en kwalificeerde zich vlot voor de A-Tableau.Met 2/5 winst eindigde Lars Toch op een knappe 4e plaats. Bij de meisjes pupillen werd er een poule unique geschermd met 10 deelneemsters. Babette De Witte hield zich tussen vooral tweedejaarspupillen stevig staande, wat haar een mooie 5de plaats opleverde!

Trainer en coach Laurent Ghijs is terecht trots op zijn pupil Lars Toch! Foto: Katrien Janssen.

Trainer en coach Laurent Ghijs is terecht trots op zijn pupil Lars Toch! Foto: Katrien Janssen.

Nog op floret werd Julien Kalmar 3de na winst van Tijl Brans (Parcival, 15/8), Ezra Reich (Damocles, 15/11) en Simon Cordelier (Damocles, 15/7). De latere nr 1 Clémént Guittet (CRE Huy) versloeg met het kleinste verschil en dus 15/14 Gentenaar Kalmar, die zich het brons liet omhangen.

Tegelijkertijd schermden in Boekarest Elias Hemelsoet (19de op 113 deelnemers, Philippe Strijk (12de), Warre Vandecruys (86ste), Lester Kurvers (32ste) en Floriane Aelvoet (69ste) de Riposta Cup cadetten op sabel. Hemelsoet schermde na een vlotte pouleronde en vrijstelling van de T128 een iets moeilijkere T64, maar won met 15/10 toch overtuigend van de Roemeen Mihaita Crutu. In de T32 liep het mis en verloor hij zijn partij. Clubgenoot Philippe Strijk schermde mooie, rustige matchen en toonde zich sterk met eenvoudige en goede acties. Strijk won van Burak Bera Aggez (Tur, 15/4) en Gabriel Zane (Roe, 15/8), maar moest na een paar foutjes in de aanval en 9/15 verlies de duimen leggen tegen Vlad Gradisteana (Roe).Lester Kurvers en Floriane Aelvoet (beiden ook Topsportschool) toonden veel vooruitgang op de piste en eindigden respectievelijk op de 32ste en 69ste plaats. Arne De Ridder (De Klauwaerts) scoorde een zilveren plak in deze mooie competitie.

Trainer van de Sint-Michielsgilde Olivier Antonis was ook in Roemenië en blikt tevreden terug: “ Waar we vorig jaar met een brede groep kandidaten voor de T64 zaten, zitten we in België nu met een brede groep die dicht bij de Top 8 zit”.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 30/01/2017