4x zilver en 6x brons voor Gentse cadetten en junioren op BK schermen

Afgelopen weekend organiseerde KSSMA Ronse het Belgisch Kampioenschap schermen voor cadetten en junioren. Na 2 drukke wedstrijddagen telde de Gentse Sint-Michielsgilde maar liefst 4x zilver en 6x brons voor haar schermers.

Bij de heren cadetten op sabel (23 deelnemers) werd Lester Kurvers 2de. Kurvers schermde autoritair tot in de finale, waar hij het opnam tegen Jasper Van Dyck (De Klauwaerts). Zowel voor als na de rust wisselden goede en enkele net-niet- acties elkaar af en het werd 14/13. Van Dyck (die eerder Confrérist Elias Hemelsoet die 5de werd uitschakelde) eiste de 14/14 gelijkstand op en kon met 15/14 de winst in eigen kamp houden. Jurre Devos (10de) bewees heel wat in zijn mars te hebben door een 3/8 achterstand tegen Vitan Tsourkan (CEBA) om te buigen naar een 10/8 voordeel, al moest hij met 11/15 uiteindelijk toch de duimen leggen. Arnaud Stas de Richelle (12de) en Jacob van Paassen (16de) schermden goed, maar missen nog wat ervaring om te kunnen doorstoten naar de kwartfinale. Eerstejaarsminiem Cédric Volckaert schopte het tot de 18de plaats, Matthias Hauben werd 19de en Louis Lammertyn tenslotte moest geblesseerd de piste verlaten.

Schermen is topsport en heel veel plezier. Foto: Veerle Arens.

De dames cadetten telden 10 deelneemsters. Nan Van Rijckeghem werd 2de na verlies van Jolien Corteyn (De Klauwaerts). Marie Van Peteghem en Floriane Aelvoet delen het brons en dus de 3de plaats, terwijl Adriana Mastrogiovanni op haar 1ste schermwedstrijd meteen een 7de plaats haalde.

Op degen kwamen 7 clubgenoten in actie, maar het was enkel Julien Kalmar die voorbij de T16 en de kwartfinales geraakte. Kalmar schermde in de halve finale tegen Alexandre Delattre (RCSC) en ondanks het goede schermen kon Delattre een voorsprong uitbouwen die Kalmar die meer goed kon maken. Het werd 10/15, maar dankzij sterk schermwerk behaalde Julien Kalmar een bronzen medaille op dit BK Cadetten.

Julien Kalmar met trainer/coach Laurent Ghijs. Foto: Laurent Ghijs.

Op zondag kwamen bij de junioren degen heren ook 7 Gentse schermers in actie. Drie daarvan haalden de kwartfinales. Aikin Jacobs werd 8ste, Robin Clercx 5de en Felix Blommaert stootte door tot de halve  finales. Blommaert nam het er op tegen Neisser Loyola (CE Gaumais), die duidelijk de sterkste was van de twee. Blommaert verloor met 7/15, en pakt hiermee een bronzen plak. Bij de dames degen junioren werd Ellen De Landtsheer 7de.

In de sabelcompetitie junioren pakte Philippe Strijk bij de heren zilver na 12/15 verlies van Arne De Ridder (De Klauwaerts). Strijk schakelde eerder Lester Kurvers uit, die bij de junioren 7de werd. Arnaud Bottecchia werd 5de, Elias Hemelsoet 6de en Karel Toch vervolledigde na een baaldag de top 8.

Bij de dames junioren  werd Floriane Aelvoet knap 2de, zij liet Nan Van Rijckeghem (3de), Elise Vaeremans (3de), Hélène Derde (5de) en Ariana Mastrogiovanni (7de) achter zich. Saartje Corteyn (De Klauwaerts) pakte het goud.

Jacob De Vriendt (degen) en Kathleen Kets, pers sabel Sint-Michielsgilde Gent – 26/03/2018