3x goud, 2x zilver voor Gentse schermers op Universitair Kampioenschap

Op het Universitair Kampioenschap schermen mogen de Gentse deelnemers natuurlijk niet ontbreken. Traditiegetrouw eisen zij meerdere plaatsen op het podium op, en ook dit jaar was dat niet anders. Terwijl onze studenten elkaar bekampten in Gembloux, schermde sabeltopper Seppe Van Holsbeke in het Italiaanse Padua het 2de wereldbekertornooi senioren van het seizoen.

De Universiteit Gent kon 6 schermers afvaardigen, waarvan er 5 trainen bij de Gentse Sint-Michielsgilde. Meervoudig Belgisch Kampioene Hanne Cooreman (SMG) verlengde haar universitaire titel toen ze met 15/7 won van clubgenote Manon Bloch. Bloch won in de halve finale met 15/2 van Margeaux De Cortis (U. Liège) en gaf zich in de finale voor 100%, waardoor Cooreman de overwinning niet cadeau kreeg.

Ook sabelschermer Servaas Breyne (SMG) kon zijn titel verlengen. Hij won met 15/5 van clubgenoot Vincent Gevaert. Gevaert schermde nochtans een voortreffelijke poule zonder verlies en met slechts 8 tegentreffers. In de tabel 8 kon Gevaert winnen van François Colson (Hte Louvain), maar in de finale nam Breyne de wedstrijd daadkrachtig in handen. Niels Ceulemans (SMG) overleefde de kwartfinale niet.

De mooiste overwinning noteerden we bij de dames op degen. Sarah Arens -vorig jaar nog 6de–  pakte dit jaar het goud. Met 18 dames uit 3 landen (Bel, Fr en Svk) was tegenstand verzekerd. Arens won de helft van de wedstrijden in voorronde en stond 4de in het tussenklassement. Vrijgesteld in de T32 klom Arens naar de T16, waar de Vlaamse Mourat met 10/15 geen partij kon geven.

De kwartfinale beloofde zwaarder te worden, maar Arens kon na een gelijk opgaande wedstrijd het verschil maken met enkele goede aanvallen in de voorbereiding. Na een uitputtende wedstrijd won zij met 15/2. Ook de Française Janvier bleek geen partij, het werd 11/15 in het voordeel van de Belgische.

In de finale kwam Shawnee Weynants (U. Gent) op de piste, de huidige Belgische kampioene. Ondanks enkele mooie en gevarieerde aanvallen naar manchette en voet kon Arens toch het verschil niet maken. Er vielen veel dubbele treffers en meestal bevond Arens zich met 1 punt verschil in de achtervolging. Maar Arens had goud geroken en streed vastberaden tot de spannende 14/14 gelijkmaker. Na een minuut rust ging de laatste manche in; Arens bleef geconcentreerd, bereidde goed voor en zette de verlossende treffer. Goud voor Sarah Arens!

Bij de heren op degen noteerden we slechts 1 deelnemer: Robin Ponnet eindigde niet bij de eerste 3.

Foto: Niels Ceulemans. Vlnr: Niels Ceulemans, Robin Ponnet, Vincent Gevaert, Sarah Arens, Servaas Breyne, Frederiek Troubleyn, Shawnee Weynants, Barbara Simoen, Hanne Cooreman en Manon Bloch.

Foto: Niels Ceulemans.
Vlnr: Niels Ceulemans, Robin Ponnet, Vincent Gevaert, Sarah Arens, Servaas Breyne, Frederiek Troubleyn, Shawnee Weynants, Barbara Simoen, Hanne Cooreman en Manon Bloch.

Topsporter Seppe Van Holsbeke schermde intussen in Padua (It) op het zwaar bezette Wereldbekertornooi voor senioren. De Gentse sabelschermer verloor 2x in de voorronde, en kon met 15/6 vlot winnen van Aaron Sze Long Ho (HKG) en won van Dmytro Boyko (UKR) met een nipte 15/14. De T64 bracht sabeltopper Nicolas Limbach (D) op de piste. Ondanks een 2/8 achterstand aan de rust, kon Van Holsbeke nog inlopen tot 11/15, maar moest de winst dus aan de Duitser laten. Van Holsbeke werd mooi 54ste op 191 deelnemers, Pieter De Vos (De Klauwaerts) verloor in de T128 met het kleinste verschil tegen Luca Pignotti (It) en werd 122ste.

Van Holsbeke schrijft hiermee een 2de selectienorm voor het EK achter zijn naam.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 18/02/2014