3x goud, 2x zilver en 2x brons voor Gentse schermers op Universitair Kampioenschap

Afgelopen weekend werd het Universitair Kampioenschap geschermd, en dit jaar stuurde de Sint-Michielsgilde Gent maar liefst 10 schermers uit. Traditiegetrouw komen de Gentse schermers niet met lege handen naar huis en met 3x goud, 2x zilver en 2x brons vielen ze ook dit jaar meermaals in de prijzen!!

Bij de heren op degen (30 deelnemers) werd Stijn Windels de absolute nummer 1. Het was nochtans clubgenoot Maxime Baekelandt die na de pouleronde het klassement aanvoerde. Windels en Baekelandt werden vrijgesteld voor de 1ste uitschakelingsronde, en Kamiel Peeters en Nicolas Verhelle wonnen er elk hun partij. Youri De Brabander (SMG) verloor na een goede voorronde met 13/15 zijn wedstrijd tegen Jérôme Craenen (Ecole Royale Militaire) en werd 18de.

Ook in de Tabel 16 wonnen de 4 overgebleven Confréristen. In de halve finale moesten de Gentse schermers echter tegen elkaar uitkomen: Baeckelandt won met een erg nipte 15/14 van Kamiel Peeters en Stijn Windels won op zijn beurt van Nicolas Verhelle, het werd 15/11. Verhelle en Peeters delen hierdoor de 7de plaats in het eindklassement.

Zowel Baekelandt (15/2 winst tegen Geoffroy Husson- Ec. Pratiques des Hautes Etudes Commerciales) als Windels (15/9 winst tegen Nilo Ortiz De Zugasti Carron – Kath. Univ. Leuven) schermden zich naar de finale. Windels bleek er de sterkste en won met 15/8 van Baekelandt. Goud en zilver werden verdiend!

In de degencompetitie gaf Clara Enciso (UGent) na de voorronde haar leiderspositie niet meer uit handen; zij pakte het goud. Enciso won de finale met het kleinste verschil en dus met 15/14 van clubgenote Shawnee Weynants. Camille Bourgeus werd mooi 3de na nipt 13/15- verlies tegen Enciso. Goud, zilver én brons voor de Gentse schermers!

Slechts 3 dames verschenen in de sabelcompetitie op het appel, waardoor deze samen met de heren werd geschermd. Titelverdedigster Hanne Cooreman zien we niet vaak meer op de wedstrijdpiste, maar voor het Universitair Kampioenschap maakte ze graag een uitzondering. En ook in de gemengde competitie slaat zij allerminst een mal figuur: Cooreman verliest in de halve finale van de latere nummer 2 Philippe Jacques (Univ. Saint Louis Bruxelles), maar wint met 15/13 de strijd om de 3de plaats van Ulrich Ernst (Kath. Univ. Leuven). Brons in de gemengde competitie voor Hanne Coorman die dus als 1ste vrouw eindigde en verschillende heren achter zich laat.

Vincent Gevaert tenslotte won de sabelfinale van de sterke Philippe Jacques, van wie hij in de pouleronde met 4/5 nog nipt verloor. Met 15/13 winst pakt Gevaert (UGent) zijn 1ste universitaire medaille en schrijft hij een mooie zege achter zijn naam. Goud en brons voor de sabelschermers!