3x goud, 2x zilver en 1x brons op sabel en degen voor Gentse schermers

Floret in Gembloux. Degen en sabel in Gembloux, maar ook in Sint-Martens-Latem, Warschau en Kaiserslautern. Met een mooi aantal Gentse schermers op de piste en maar liefst 3 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille tot gevolg!

Sabelschermer Jules-Emile De Visscher werd 121ste op het wereldbekertornooi in Warschau (Polen, 204 deelnemers). Net als Arne De Ridder (De Klauwaerts, 123ste) kon De Visscher na wisselend schermen 3 van 6 matchen in de voorronde winnen. De Visscher mocht het vervolgens opnemen tegen Tamas Desci en nam met 4/0 meteen een mooie voorsprong. Na een korte pauze kon de Hongaar de match echter helemaal omkeren en met 15/8 de overwinning opeisen.

Arne De Ridder, bondscoach Paul Corteyn, Jules-Emile De Visscher en kinesist Servaas Breyne. Foto: Trifiletti/Bizi.

Dichter bij huis, in Embourg, won Team Confrérie (met Briecq Bauwelinck, Josse Willocq, Lars Toch en Gilles De Witte) zilver bij de U14 op floret. Eerst won het Gentse team met 12/6 van Les 3 Armes en vervolgens wonnen ze met 12/8 van Embourg. In de halve finale kwam de Confrérie opnieuw uit tegen Les 3 Armes en opnieuw ging de winst (32/8) richting Gent. In de finale eiste Team Friends (met Belgisch kampioen Oscar Geudvert, Donatien Hontoir en Julien Vander Elst) met 36/28 winst het goud op. Zilver dus voor de talentvolle floretploeg!

Topteam op floret! Foto: Tamara Verleyen.

Op het Universitair Kampioenschap zagen we schermers van de Sint-Michielsgilde op degen en sabel. Bij de degen heren senioren (37 deelnemers) werd Youri De Brabander 26ste, Stijn Windels 16de,  Felix. Blommaert 12de en Maxime Baekelandt 9de. Crijn Verwaal en Robin Ponnet namen het in de T8 tegen elkaar op, Ponnet won met 10/15 en kon vervolgens met 15/12 Nicolas Poncin (HE R. Schuman) uitschakelen. In de finale nam Ponnet het op tegen Florian Bernard (UCL). Het werd een spannende wedstrijd, maar met een nieuwe 15/12 winst  verzekerde Robin Ponnet zich van het goud!

De dames degencompetitie (22 deelneemsters) telde 3 Gentse deelneemsters. TianTian werd 20ste en Haeike Josephy werd na een zware pouleronde 16de. Isabelle Thielen (4de) kon wel de kaap van de T16 ronden, en won met 15/7 ook de kwartfinale. In de halve finale verloor Thielen met 14/15 erg nipt van Laure Salomon (ULiège) en helaas moest zij met dezelfde cijfers de 3de plaats uit handen geven ten voordele van Caroline Jacquemin (HE L. de Vinci).

Nog in Gembloux maar op sabel (11 deelnemers) won Karel Toch goud na 4/5 winst in de poule en winst van Kevin Fuks (HS W-Vl, 15/3) en 15/9 winst van Tiebe Van Nieuwenhove (UC Leuven-Limburg). Maar ook de finale was voor Gentenaar Toch, hij won met 15/13 van Philippe Jacques (UCL). Goud voor Karel Toch!

Bij de dames op sabel werd Elise Vaeremans 4de na 12/15 in de kleine finale van clubgenote Hélène Derde. Derde nam het brons mee naar huis na 13/15 verlies van de latere nr 1 Emma Hermesse (ULiège). Hanne Cooreman werd 2de op 10 deelneemsters; zij verloor met 14/15 haar partij.

Wat een delegatie op htet UK! Foto: Tamara Verleyen.

In Sint-Martens-Latem werd de International Youth Fencing Cup Epee geschermd. Het beste resultaat (op 53 deelnemers) viel te noteren bij van Joris Pockelé, hij werd 15de. Scott Vanlee (22ste), Thiemen Vanderplasschen (23ste), Aikin Jacobs (27ste), Mathias De Witte (43ste) en William Janssens (47ste) vervolledigden de Gentse delegatie.

Ellen De Landtsheer tenslotte streed in Kaiserslautern (D) om een gouden plak. Ze haalde 6/8 in de poules en won ook haar wedstrijden in de T8 en T4. In de finale schermde ze tegen de Duitse Letizia Böhle. De Landtsheer was duidelijk de sterkste  en zij won met 11/7 gemakkelijk de finale. Een mooie overwinning voor De Landtsheer dus, met een gouden medaille als tastbaar resultaat.

Ellen De Landtsheer: GOUD! Foto: Ellen De Landtsheer.

Jacob De Vriendt – pers degen, Kathleen Kets – pers sabel/floret  Sint-Michielsgilde Gent – 26/02/2018