3 wedstrijden, 9 medailles – schermers Sint-Michielsgilde Gent scheren hoge toppen

2 x goud, 3 x zilver en 4 x brons. Afgelopen weekend werd flink wat eremetaal bijeen geschermd door de schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde, dit zowel in eigen land, als in Luxemburg en in Nederland.

Tijdens de 5de Challenge Maître Pollet – een organisatie van de Cercle d’Escrime Damoclès – werden heel wat Gentse schermers op de loper gesignaleerd.

Bij de cadetten maakten medaillekandidaten Robin Clercx (degen) en Ares Vandebeek (floret) hun aspiraties alleszins waar. Clercx won alle 6 voorrondewedstrijden en werd vrijgesteld van de 1ste eliminatiewedstrijd. Na nieuwe winst wist Clercx in een zeer spannende kwartfinale en met 15/13 Robbe Hemelaers (Parcival) te verslaan. Een opspelende hamstring speelde Clercx parten in de halve finale, wat hem tot een tactische wedstrijd dwong. Toch kon hij met 15/11 winnen van Nils Jespers (SA Wezowski).  In de eindstrijd dwong regerend Belgisch kampioen Henri Gillard (CE Bessemans) de jonge schermer risico’s te nemen. Clercx vocht, maar verloor met 8/15 het pleit, wat hem de zilveren medaille opleverde. Ook Crijn Verwaal en Sebastien Beyne (beiden SMG) schermden als eerstejaars op degen mooie wedstrijden en werden respectievelijk 15de en 16de op 23 deelnemers.

Op floret schermde Ares Vandebeek schermde een goede poule, met opeenvolgende winst van  Clément Praile (CE Bessemans – 15/13), Basile Fouconnier (CE Charleroi – 15/13) en Clément Dupont (CE Bessemans – 15/9). Pas in de halve finale bleek de latere tornooiwinnaar Valentin Mesnager (CE La Woluwe) met 15/7 wint iets te sterk voor de talentvolle Vandenbeek, die zich met een verdiende bronzen plak liet tooien.

Joris Pockelé (rechts) in actie. Foto: Alex Pockelé

Joris Pockelé (rechts) in actie. Foto: Alex Pockelé

Nog op floret traden Joris Pockelé (SMG) bij de pupillen en Briecq Bauwelinck bij de allerjongste, de poussins aan. Pockelé behaalde een mooie 11 plaats op 23 deelnemers; hij schermde mooie voorronden. Bauwelinck werd mooi 9de op 19 deelnemers en genoot van een sportieve, goedgevulde en leerrijke wedstrijd.

Vlnr: Robin Clercx, Laurent Ghijs, Ares Vandebeek en vooraan Briecq Bauwelinck. Foto: Sandra Cattoor

Vlnr: Robin Clercx, Laurent Ghijs, Ares Vandebeek en vooraan Briecq Bauwelinck. Foto: Sandra Cattoor

In Luxemburg palmde de Gentse degenschermers het volledige podium in van de 7de Duel des Lions. Van de 27 deelnemers uit 5 landen noteerden we maar liefst 7 deelnemers van de Gentse Sint Michielsgilde. Na de poules stond Maxime Baekelandt aan de leiding, maar hij kon deze positie jammer genoeg niet behouden en werd uiteindelijk 9de. Winnaar werd clubgenoot Nicolas Verhelle, die met 15/10 won van Simon Lapin. Verhelle versloeg eerder Robin Ponnet (SMG), terwijl Simon Lapin het met een zeer nipte 15/14 winst haalde van Stijn Windels (SMG). Goud voor Verhelle, zilver voor Lapin die eerder al teamgenoten Frédéric Mestdagh (15/11-21ste) en Henri De Clercq (15/11-10de) en de Nederlander Van Gilst (15/10) kon verschalken. Simon Lapin schermde hiermee een puike laatste voorbereidingswedstrijd voor het komende WK in Plovdiv (BLR). Ook Sofia Cazaerck maakte een prima beurt door het goud te pakken in de damescompetitie.

Nog in Luxemburg schermden de Gentse floretminiemen (met William Janssens, Ignace Huyzentruyt en Mathias-Alexander Verstraete) in team een schitterende 2de plaats, terwijl Kathleen Kets 3de werd in het Nederlandse Purmerend.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 17/03/2014